На територията, обслужвана от ОДМВР-Търговище, от днес стартира превантивна акция за осигуряване на пътната безопасност, която ще продължи 10 дни. В хода й контролните органи ще извършват засилени проверки относно спазване на правилата за движение от пешеходците и от водачите на МПС – спрямо пешеходците.

Полицейските екипи ще съсредоточат контролната си дейност предимно в населените места с интензивно движение на МПС и пешеходци, както и в други рискови райони, а също – в районите на пешеходни пътеки, на спирки на обществения транспорт, на кръстовища, в близост до училища, детски градини и търговски центрове. Освен служители на „Пътна полиция“  в екипите  са включени и служители на „Териториална полиция“ и „Охрана на обществения ред“, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Основни акценти в осъществявания активен контрол са както нарушения, извършвани от пешеходци – внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно, преминаване при забранителен сигнал на светофарната уредба, и пресичане на нерегламентирани места, така и неосигуряване на предимства на пешеходците от водачите на МПС.

В хода на акцията ще бъде обърнато особено внимание и на инфраструктурата, свързана с безопасността на пешеходците – наличие на пътни знаци, ясна пътна маркировка и осветеност в тъмната част на денонощието в районите с интензивно пешеходно движение. При констатиране на недостатъци своевременно ще бъдат изготвени предупреждения или разпореждания до стопанисващите съответните пътни участъци.

Превантивната полицейска операция ще продължи до 30.03.2024 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име