На официална церемония в Драматичния театър Община Търговище връчи годишните отличия за образование, изкуство и култура. Наградите се връчват по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Те са регламентирани в новата Наредба за символиката, званията и отличията на общината.

В приветствието си към отличените кметът д-р Дарин Димитров заяви, че носителите на отличията са пример за това как с раздаване на сили, на творческа енергия и работа, човек може да допринесе за средата, в която живее. „Нека в навечерието на този 24 май си дадем обещание да създадем в идващите поколения нагласата, че именно доброто образование и културата са билетът към успеха и личната свобода“, каза д-р Димитров.

През 2023 г. отличия за образование получават седем преподаватели и един учителски колектив.
За предучилищно образование е отличена Светла Ставрева – старши учител в ДГ №7 „Снежанка“. За начален етап на средното образование е отличена Марияна Дескова – старши учител в IV ОУ „Иван Вазов“.

Димана Петрова, учител по информатика и информационни технологии в I СУ „Свети Седмочисленици“ е отличена в категорията за прогимназиален етап на средното образование.

За гимназиален етап на средното образование е наградена Севда Михайлова, старши учител по английски език в I СУ „Свети Седмочисленици“. В новата категория за млад учител до 33-годишна възраст наградата отиде при Георги Марков, учител по история и цивилизации, и география и икономика в I СУ „Свети Седмочисленици“.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието
са наградени двама преподаватели. Това са Цонка Ботева – директор на ДГ „Първи юни“ в село Макариополско и Шермин Ахмедова – старши учител в начален етап в IV ОУ „Иван Вазов“.

За забележителни творчески постижения и обогатяване на местната културна ситуация, в категория „Сценични изкуства“ е отличена Стела Стойнова, актриса в Държавен куклен театър – Търговище. 

В същата категория е отличена и актрисата в Държавния драматичен театър Маргарита Маркова за превъплъщението й в ролята на първата дама на САЩ, в постановката „Тайната на Джордж Вашингтон“.

В категория „Изящни, визуални и приложни изкуства“ наградата отиде при Кольо Колев – видеоператор и режисьор.

В категория „Културно-историческо наследство“ е отличена д-р Мария Овчарова – историк, публицист, изследовател. От нейно име наградата получи синът й, проф. Николай Овчаров.

В същата категория отличие е присъдено и на Диана Жекова, уредник в Отдел „Етнография“ на Регионалния исторически музей.

За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата наградата е за Женски хор „Златна лира“ към Община Търговище, с диригент Илиана Иванова. Наградата е по повод 50-годишнината от основаването на хора.

Припомняме, че номинации можеха да бъдат отправяни от граждански организации, съюзи и институции в сферата на образованието и културата.

Отличените са избрани от две комисии, съставени от общински съветници, експерти от общинската администрация и експерти в сферата на образованието и културата, след разглеждане на всички постъпили кандидатури.

Церемонията завърши с концертна програма на Симфониета – Враца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име