Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на водач, шофирал без свидетелство за правоуправление и след употреба на алкохол, който причинил катастрофа със загинал човек. Най-тежката мярка за неотклонение е била постановена от Търговищкия окръжен съд. Настоящото производство бе инициирано въз основа на жалба на обвиняемия.

Стоян Я. е неправоспособен водач и никога не е имал шофьорска книжка. Многократно са му налагани санкции за нарушения на правилата за движение по пътищата, включително за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Осъждан е няколко пъти, включително с лишаване от свобода.

43-годишният мъж предизвикал транспортното произшествие на 1 март малко преди 22 ч. на пътя София – Варна недалеч от разклона за с. Алваново. Изпреварил е друго превозно средство, като се е движел с несъобразена скорост и е навлязъл в насрещното платно.

Вследствие на катастрофата е настъпила смъртта на водача на другия автомобил. Установено е, че Стоян Я. е шофирал в пияно състояние – с 0,95 промила алкохол в кръвта.

Привлечен е бил към наказателна отговорност за това, че е предизвикал ПТП със смъртен резултат при евентуален умисъл.

Представителят на прокуратурата каза, че повдигнатото обвинение е за тежко умишлено престъпление.

Презумпцията на закона в този случай, както и фактите по делото – бил е наказван 11 пъти за нарушения на пътя – сочат за реална опасността от укриване или извършване на престъпление.

Защитата смята, че целите на закона могат да се постигнат и с втората по тежест мярка за неотклонение – домашен арест с електронна гривна за наблюдение. По този начин обвиняемият не би могъл да шофира, да извърши друго престъпление или да възпрепятства разследването, каза адвокатът.

Съставът на Апелативен съд – Варна прие жалбата за неоснователна. От събраните доказателства у съда може да възникне изискваното от закона съмнение за съпричастност на обвиняемия, но не към умишлено причинено транспортно произшествие, а като престъпление по непредпазливост.

Такова деяние също се наказва с лишаване от свобода – между 3 и 15 години. Въззивната инстанция не намери за реална опасността лицето да се укрие – мъжът има семейство и постоянно местоживеене.

Съществува обаче опасност да извърши престъпление, при това против транспорта. Обвиняемият е осъждан и реабилитиран. Съдът не пренебрегна факта, че той е многократно наказван по административен ред – 11 пъти, 7 от които за управление на МПС без необходимото свидетелство.

Още повече, че нито едно от наказателните постановления не е било заплатено от санкционирания. Той не е изпълнил наложените наказания, но за сметка на това е продължил да нарушава правилата за движение по пътищата.

Драстичното неглижиране на правилата за движение по пътищата само по себе си води до извода, че е реална опасността да извърши престъпление против транспорта.

Така Апелативният съд мотивира отказа си да измени мярката за неотклонение на задържания Стоян Я. и потвърди като правилно и съобразено със закона определението на Търговищкия окръжен съд.

Настоящият съдебен акт не подлежи на обжалване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име