Денят на археолозите, 14 февруари, се отбелязва у нас от 1970 година по инициатива на тогавашния състав на Националния археологически институт и музей към Българска академия на науките.

Археология е хуманитарна наука, която изучава и документира миналото по останките от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти отпреди 2,5 милиона години до най-новата епоха.

Дейността на археолозите не се свежда само до работата им по разкопки. След разкопките пред археолога се проявяват следните ангажименти – документиране на находките, анализ и датиране, публикации, реставрация и консервация, представяне на находките и подготовка на обектите за посетители, за да станат откритията достояние както на учените, така и на всички,

На този ден всяка година по традиция в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ) се открива изложба с експонати и фотоси на най-важните открития от предходната годинаитни към археологията.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име