Тръпко Василев е български художник, декоратор, галерист и меценат, открил в 1910 година първата художествена галерия в София.

Тръпко Василев

Тръпко Василев Наков е роден на 14 март 1876 година в костурското село Личища, което тогава е в Османската империя, днес Поликарпи, Гърция. В 1906 година завършва общия курс на Държавното рисувално училище в София (днес Художествената академия), където негови преподаватели са живописците Петко Клисуров и проф. Иван Ангелов.

Основната професия на Василев е декоратор, но художественото му наследство се състои предимно в пейзажи. В 1910 година открива първата художествена галерия в София, която става известна като Тръпковата галерия. Официалното откриване е на 28 ноември 1910 г. В този ден на посещение идват Царят и Министърът на Народното просвещение. Вземат участие художници от двете дружества – „Дружество за поддържане на изкуството в България“ и „Съвременно изкуство“.

Галерията на Тръпко василев

Присъстват и творци от страната. Това е истинско събитие за плахите стъпки на културния живот на столицата. Въпреки недоброто си материално положение Василев поддържа галерията в продължение на години и така допринася много за популяризирането на изобразителното изкуство в България. Благодарение на менажирането по подобие на галериите в големите европейски градове Тръпковата галерия бързо се превръща в културно средище и оживен център на художествения живот в столицата.

Част от галерията

Сред близките на Тръпко Василев от това време художници, които правят изложби в галерията на ул. „Аксаков“ са имена като Никола Танев, Константин Щъркелов, Бенчо Обрешков, Борис Денев, Александър Мутафов, Васил Захариев и много други.

Стария Тръпко Василев

Почти няма изтъкнат художник или скулптор от тази епоха, който да не е устройвал своя изложба в скромните ѝ помещения. Две десетилетия уредената с модерното мислене на своя създател, като европейска галерия, Тръпковата галерия е културен център на София с голямо влияние между двете световни войни

По-известни са платната му „Люто в гората“ и „В гората“, и двете рисувани през 1956 г. и притежание днес на Националната художествена галерия.

През 1957 г. Василев е удостоен с орден „Кирил и Методий“ I степен

Тръпко Василев умира на 9 ноември 1970 г. в град София.

И сега хората от по-старото поколение, когато минат по ул. „Аксаков“ 16, неволно се спират до входната врата, пооглеждат закритите с хартия прозорци в очакване да зърнат плакат известяващ за откриването на художествена изложба, както бе некога. Напразно те отправят поглед, за да открият поставена паметна плоча, която да напомня, че в тази сграда от 1910 до 1928 г. се намираше първата в София и страната Тръпкова галерия. Сигурно има и такива, които търсят родния трибагреник, който лично бай Тръпко издигаше винаги когато в залата имаше изложба. В тази галерия, подпомагана от грижите и големото човешко сърце на бай Тръпко – директор, организатор и стопанин на галерията – са показвали своите първи творби, художници като Никола Танев (1911, 1912, 1915), Иван Милев (1924), Никола Петров, Жорж Папазов (1919), Костантин Щърлеков, карикатуриста Александър Божинов и др…“
„Защото Тръпковата галерия не беше само стреха за таблата на нашите художници. Там е срещан Рабиндранат Тагоре. Там Гео Милев води своя диспут с Оскар Кокошка
.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име