852-ма седмокласници и 749 десетокласници ще се явят на НВО през тази седмица. Изпитът по български език и литература е на 13 юни, а по математика – на 16 юни. На 14 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание. Общо 32-ма седмокласници и 16 ученици от Х клас са подали заявления за явяване на изпит по английски език. На 19 юни 22-ма десетокласници ще се явят на изпит по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности.

Националното външно оценяване по БЕЛ и математика в VII клас започва в 9 часа, а за десетокласниците – в 11 часа. По английски език в Х клас началото на изпита е различно в зависимост от нивото по Общата европейска езикова рамка, а по информационни технологии е по график.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците ще решават тест от 25 задачи. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците ще пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.

Седмокласниците, които ще кандидатстват за прием в паралелки с изучаване на музика и изобразително изкуство, ще се явят и на изпити за проверка на способностите. На 20 юни е изпитът по изобразително изкуство и на него ще се явят 41 ученици. По музика е на 21 юни. Заявления за него са подали 17 седмокласници.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време по БЕЛ те трябва да се справят с тест от 23 задачи, а по математика – със 17 задачи. Изпитът по БЕЛ включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни 2023 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име