Димко Сарванов- Могилчето.

Димко Сарванов, наречен Димко Могилчето или Димче Могилче, е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Димко Сарванов е роден през 1879 година в битолското село Могила, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Завършва основно училище в Могила и става член на ВМОРО, какъвто е и по-големият му брат.Влиза в четата на Георги Сугарев и действа с нея в Битолско и Мариово. След разделянето ѝ е четник при Иван Кафеджията, с която по време на Илинденското въстание действа в Пелистер и Преспа. В 1904 година става войвода на самостоятелна чета. Негов четник е Груйо Акелов.

След смъртта на Георги Сугарев продължава борбата срещу четите на гръцката пропаганда в Мариово. Определен е за битолски районен войвода като действа с 8 души четници и в района на Малко Мариово. Негови помощник войводи са Христо Атанасов, Иван Димов Пашата и Алексо Стефанов

На 4 януари 1908 година Сарванов попада в засада в село Ношпал и за да не попадне жив в ръцете на турците, се самоубива.

Паметник на Димко в родното му Могила

Погребан е в гробището в двора на църквата „Света Неделя“ в Битоля

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име