Сава Михайлов

Роден е на 25 декември 1877 година в село Мачуково, Гевгелийско (днес Евзони). В 1892 година завършва Българското класно училище в Цариград, а в 1895 година с десетия випуск и Солунската българска мъжка гимназия. Още в същата година става член на ВМОРО и като учител в Кавадарци, Неготино, Кайлярско и Гевгели разширява комитетската мрежа.

В 1900 година по заповед на Централния комитет на ВМОРО се мести като учител в Горна Джумая и става районен ръководител на организацията. През 1901 година, преследван от властите, става нелегален и се присъединява към четата на Яне Сандански и Христо Чернопеев, с която участва в отвличането на Елън Мария Стоун. След получаването на откупа бяга с другите участници в София. През март 1902 година действа в Горноджумайско и участва в конфликта с Върховния комитет.

Участниците в аферата „Мис Стоун“ – Сава Михайлов, Яне Сандански, Кръстьо Асенов и Христо Чернопеев

Към края на февруари 1903 година пристига в Гевгелийско с чета от 9 души, динамит и 30 пушки и се включва в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание.

Аргир Манасиев

Успява да помири враждуващите войводи Аргир Манасиев и Иванчо Карасулията. С доставени от Солун 70 пушки преди Солунските четата става около 100 души.

На 28 юли 1903 година организират успешен атентат над железопътния мост на Вардар край Гевгели. На 24 август двете чети на Михайлов и Манасиев потеглят да разрушат моста на железопътната линия при Демир Капия и след предателство водят бой при село Клисура.

На 25 септември четите на Михайлов и Манасиев и Кукушката чета водят успешен бой при Бешбунар в Паяк планина. В същия август е направен неуспешен опит за атентат при станция Гумендже и на 10 октомври при атентат над товарен влак при Смоквица е разрушен последният вагон.

След потушаването на въстанието се прехвърля в България, където Любомир Милетич записва спомените му.

Апостол Войвода

През февруари 1905 година навлиза в Гевгелийско с четата на Апостол войвода. Четата е забелязана и издадена на турците от овчари арнаути.

На 1 март 1905 година са обградени от турска войска и башибозук край гевгелийското село Смол (днес Микро Дасос) на височината Голема Рудина. Боят продължава 4 – 5 часа. След като му свършват патроните, Сава Михайлов се самоубива с отрова. От обкръжените 42-ма четници се спасяват само раненият в петата Апостол войвода и един негов четник.

Турците са изключително щастливи от успеха си и особено от смъртта на Сава Михайлов. По предложение на солунския Хилми паша, султанът награждава с орден бригадния генерал Етхем паша, повишава гевгелийския каймакамин, повишава в по-горен чин всички участвали офицери, награждава с по една лира войниците и дава по 10 лири на семействата на загиналите

Паметник на Сава Михайлов в Гевгели

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име