2629 МПС и 2776 граждани са проверили контролните органи в област Търговище в хода на проведена на територията й десетдневна превантивна акция(от 20 до 30 март т. г.) за осигуряване на пътната безопасност под наслов „Пешеходци“. В хода й се извършваха засилени проверки относно спазване на правилата за движение от пешеходците и от водачите на МПС – спрямо пешеходците.

Полицейските служители осъществяваха активен контрол в населените места с интензивно движение на МПС и пешеходци, както и в други рискови райони, а също – в районите на пешеходни пътеки, на спирки на обществения транспорт, на кръстовища, в близост до училища, детски градини и търговски центрове.

Освен служители на „Пътна полиция“ в екипите бяха включени и служители на „Териториална полиция“ и „Охрана на обществения ред“, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Основни акценти в контролната дейност бяха както нарушения, извършвани от пешеходци – внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно, преминаване при забранителен сигнал на светофарната уредба, и пресичане на нерегламентирани места, така и неосигуряване на предимство на пешеходците от водачите на МПС.

По време на превантивната акция полицейските екипи са установили 47 нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци. В огромната си част – 44 случая, тези нарушения са свързани с пресичане на пътното платно от пешеходците на нерегламентирани за това места.

В други три случая се касае за внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното от пешеходците. В хода на операцията униформените полицейски служители са установили и 9 случая на неосигуряване на предимство на пешеходците от водачи на МПС.

За констатираните по време на проверките нарушения полицейските служители са съставили 241 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 943 глоби с фиш по Закона за движение по пътищата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име