На 8.12.2023 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвили райони на областта. В нея участваха екипи на дирекцията и на трите районни управления в състава й, както и екип на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. В хода на превантивната акция са проверени 419 МПС и 603-ма граждани. Извършени са проверки на 37 заведения, 7 автоморги и сервизи, 8 заложни къщи и 7 пункта за изкупуване на черни и цветни метали.  За констатираните от тях нарушения полицейските служители са съставили 22 акта за установяване на административно нарушение и 14 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

По време на акцията служители на РУ-Търговище са установили и задържали за срок до 24 ч мъж, управлявал МПС под въздействието на наркотично вещество, и държащ у себе си друг вид наркотично вещество. На 8.12.2023 г. около 14,12 ч на ул. „Трети март“ е в гр. Търговище е извършена полицейска проверка на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ с търговищка регистрация – собственост на 57-годишен мъж от града, и управляван от 32-годишен правоспособен водач от същия град. В хода на проверката е установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство „Drager Drug Testn 2000“, че  водачът е управлявал автомобила след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и бензодиазепам. При проверката е установено още, че  същият държи у себе си бяло кристалообразно вещество, което при направен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество екстази.

Задържан е в РУ-Търговище.

По случая е образувано  бързо полицейско производство.

 

В хода на операцията са установени още един водач, управляващ МПС под въздействието на наркотични вещества, и негов колега, шофирал след употреба на алкохол. При извършена на бул. „Ал. Стамболийски“ – до кръстовището с път I-4(София-Варна) полицейска проверка на лек автомобил „Нисан Алмера“ с търговищка регистрация – собственост на 64-годишна жена от същия град и управляван от 18-годишен неправоспособен водач от Търговище е установено по надлежния ред – със специализирано техническо средство „Drager Drug Test 2000”, че същият е управлявал след употреба на наркотичното вещество канабис. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване.

На ул. „Градинарска“ в с. Крепча, община Опака, е била извършена полицейска проверка на лек автомобил „Фолксваген Туран“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 36-годишен правоспособен водач от същото село.

По надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“ е установено, че същият е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,45 промила.

Взета му е кръвна проба за химическо изследване.

Двамата водачи са задържани в поделения на областната дирекция. По случаите са започнати бързи полицейски.

 

Започнато е и бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс – за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. На 8.12.2023 г. в 15,30 ч на ул.“Хр. Ботев“(до кръстовището се ул. „Епископ Софроний“в  гр. Търговище е извършена полицейска проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от правоспособен 23-годишен водач от с. Кочово, обл. Шумен. По време на проверката е установено, че автомобилът е със служебно прекратена от 30.11.2023 г. регистрация на основание  Закона за движение по пътищата – заради неизпълнение на нормативното изискване превозното средство да бъде регистрирано в двумесечен срок от придобиването му.

 

     Криминалисти от РУ-Омуртаг  са установили извършители на взломна кражба в кафе-автомат. На 2.12.2023 г. около 9,30 ч в управлението е получен сигнал, че за времето от 20,30 ч на 1.12.2023 г. до 9 ч на 2.12.2023 г. чрез счупване на метална халка на кафе автомат, намиращ се в района на Автогара Омуртаг, е извършена кражба на монетник с намиращи се в него монети на стойност около 50 лв.

След упорита работа по разследването  и проведени от полицейските служители издирвателни действия няколко дни по-късно – на 8.12.2023 г., са установени извършителите на деянието –  две непълнолетни момчета от същия град.

По случая е образувано досъдебно производство.

 

Антични монети и други предмети с културно-историческа стойност са намерени и иззети при извършени от служители на РУ-Омуртаг проверки на два адреса в село в общината. При проверка в дома на 48-годишен мъж в с. Плъстина е установено, че същият съхранява 19 антични монети и 9 апликации с културно-историческа стойност, които не са регистрирани по надлежния ред.

При извършена на същия ден полицейска проверка в дома на 59-годишен негов съселянин е установено, че той съхранява 12 антични монети и пръстен с културно-историческа стойност, които също не са регистрирани по надлежния ред.

По случаите са образувани досъдебни производства.

 

В хода на проведената полицейска операция са установени и извършителите на няколко кражби – на сумата от 8000 лв. от къща в с. Долно Козарево, община Омуртаг; на сумата от 300 лв. от оставен без надзор пред хранителен магазин в с. Разбойна, община Търговище, мъжки портфейл; на 2 бутилки уиски от магазин на хранителна верига в гр. Търговище. и на медни съдове в къща в с. Иванча, община Попово.

Извършители на деянията са съответно: 45-годишна жена от с. Долно Козарево; 63-годишен мъж от с. Разбойна; 40-годишен мъж от гр. Търговище, известен на полицията, и 29-годишен мъж от с. Славяново, община Попово.

 

По време на специализираната полицейска акция служители на РУ-Попово са установили извършители на повреждане на два леки автомобила. В резултат на проведени издирвателни действия е установено, че на 21.11.2023 г. 19-годишен младеж от гр. Попово е унищожил с помощта на остър предмет гумите на лек автомобил „Опел Корса“. Автомобилът – собственост на мъж от с. Славяново, е бил паркиран на бул. „България“ в гр. Попово.

Криминалисти от управлението са установили и извършител на унищожаване и увреждане на странични огледала и преден ляв калник на лек автомобил“Сеат Ибиза“ с търговищка регистрация – фирмена собственост, който е бил паркиран на паркинг в близост до заведение на ул. „Драва“ в същия град.

Техни колеги от РУ-Търговище при извършена на 8.12.2023 г. около 10,30 ч полицейска проверка в района на кооперативния пазар в гр. Търговище на 65-годишен мъж от с. Ралица, община Търговище, са установили, че същият държи у себе си с цел разпространение общо около 16,5 л(29 пластмасови бутилки с вместимост по 500 мл и 2 бутилки с вместимост по 1 л) с прозрачна течност с мирис на ракия, която не е облепена с акцизен бандерол.

Бутилките са иззети по надлежния ред.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име