От 28.01. до 3.02.2023 г. в област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция с основен акцент засилена контролна дейност с оглед недопускане на пътни инциденти с една от уязвимите групи участници в пътното движение – пешеходците.

В превантивната акция освен служители на сектор „Пътна полиция“ участваха и техни колеги от „Охранителна полиция“, които имат правомощия за контрол на движението по пътищата. Засилено бе присъствието на полицейски екипи край кръстовища с оживено движение, в близост до пешеходни пътеки, в районите на детски градини и училища.

Целта бе да се избягнат предпоставките за пътни инциденти с пешеходци, които при зимни условия се увеличават предвид често намалената видимост поради мъгли или снеговалеж, заледявания, снегонавявания и пр.

В хода на превантивната акция полицейските служители са проверили 1166 МПС и 1462 граждани. Констатирани са 58 нарушения на Закона за движение по пътищата, извършени от пешеходци.

Най-голям сред тях е делът на нарушенията, свързани с пресичане на пътното платно от пешеходци на нерегламентирани за това места – 44. Установени са два случая на неосигуряване предимство на пешеходци от водачи на МПС.

За така установените от тях нарушения контролните органи са съставили на нарушителите 66 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 299 глоби по фиш.

По време на акцията се осъществяваше и регулярен контрол за спазване на скоростните режими от водачите на МПС, като за целта са използвани всички налични технически средства За периода на провеждането й са констатирани 487 такива нарушения.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име