През 2017 г. в Регионален исторически музей – Търговище постъпи голямо дарение от българина Слави Василев, който дълги години живее в Швейцария. То съдържаше 12 торби, пълни с тефтери, тетрадки, албуми със снимки и много други лични вещи на Върбинка Димитрова, живяла до 2010 г. в селцето Бетлах в Швейцария.

Дарителят е познавал Върбинка приживе и е знаел каква е нейната воля – архивът и вещите и да се върнат в родния и край. Ето защо, няколко години по-рано, той е оставил голяма част от вещите и в кметството в с. Илийно.

Със съдействието на кмета на с. Илийно г-жа Вилдан Хюсменова и вещите на Върбинка Димитрова бяха прибрани и съхранени в музея в Търговище. Всичко това гражданите и гостите на Търговище ще могат да видят в новата изложба на РИМ – Търговище „Върбинка – изпратена от Бог”.

Върбинка Димитрова от с. Илийно, обл. Търговище, е феномен – пример за силата на човешкия дух, вдъхнала вяра на хиляди страдащи по света – от България, през Ливан, Сирия, Йордания, Израел, Египет, Ирак, Иран, Кувейт, Оман, Индия, Италия, Франция, Германия, Швейцария.

Основното средство за това са нейните демонстрации в големи зали, салони, фоайета, където тя показва пред публика какво умее без ръце и без крака и как с вяра, търпение и воля всичко се постига. Цял живот тя е на път – пратеник на Милосърдието. Голяма част от демонстрациите и са под патронажа на Международния Червен кръст.

Средствата от демонстрациите дарява за благотворителност, за построяването на болници, за лечението на болни деца. За себе си оставя толкова, че да може да преживява и да си прави нови протези, които през няколко години се износват. Надяваме се повече хора да научат за тази наша землячка, с която с. Илийно, обл. Търговище и България могат само да се гордеят!

Заповядайте на откриването на изложбата на 30 април, вторник, 17.00 ч. в Славейковото училище!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име