В очакване на Баба Марта и на пролетта, кукленият театър в Търговище кани своите малки почитатели на съботно представление. На сцената ще ги очакват актрисите Деница Славева и Цветина Иванова, за да им разкажат своята „Пеперудена история“.

А след края на представлението, малките зрители ще могат да се срещнат и с Баба Марта, която ще донесе пълна кошница с мартеници. Всяко дете ще си тръгне с мартеничка, лично дадена от Баба Марта.

„Първи март е празник, който децата очакват с нетърпение. Много от тях знаят, че мартеницата е типична и единствено българска традиция, макар че сега червено-бял конец с пожелание за здраве си завързват и в други страни.

По-важното е децата да познават, да ценят и да се гордеят с българските обичаи, а това, в някаква степен, е и ролята на детското театрално изкуство – да съхрани и да възпита уважение към традициите.“, коментира директорът на ДКТ Търговище Русан Стаменов.

Съботното представление, „Пеперудена история“, разказва за едно необикновено приятелство, започнало с идването на пролетта.

Гъсеничка една тръгнала да опознава света и да търси приятели за игра. По пътя си срещнала Пчелички – сестрички, Калинки – балеринки, Бръмбаран и Светулка, но всички те били с крила и отказвали приятелство на гъсеничката.

Така тя изнемощяла, заспала и се увила в пашкул. Пеперудата размахвала щастливо крилата, нарисувани сякаш с цветове от дъгата, и на всички тя простила, защото била със своята усмивка мила.

„Пеперудена история“ е авторски спектакъл на Деница Славева и Цветина Иванова. Постановката е на Русан Стаменов, а сценографията и куклите са дело на Румен Ангелов.

Елате заедно да изгледаме историята, която ще разкажат героите на 25 февруари, от 11:00 ч., на сцената на ДКТ Търговище.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име