За времето от 28 април до 8 май т. г. в област Търговище бе проведена  специализирана полицейска операция, свързана с празниците в началото на м. май  – на труда и Гергьовден,  и съпътстващите ги почивни дни, когато закономерно трафикът на МПС по основните пътни артерии се увеличава.

В дните, когато се очакваше най-интензивно движение, в рисковите и уязвими пътни участъци с цел гарантиране на безопасността на участниците в него полицейското присъствие бе засилено.

Предвид това в осъществяване на контролната дейност бяха включени максимален брой полицейски служители, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

По време на акцията контролните органи са проверили по пътищата на областта 922 МПС и 1158 граждани. Сред констатираните от полицейските служители нарушения най-много са свързани с неспазване на пътни знаци и маркировка от водачите на МПС – 191 такива нарушения за периода на акцията. 67 са установените случаи на управление на МПС без предпазни колани, каски и обезопасителни системи за деца.

Констатирани са и 9 случая на неправилно изпреварване и неправилно движение по пътното платно, 4 случая – на нарушения, извършени от пешеходци, и по един – на използване на мобилен телефон по време на шофиране от водач на МПС и на отнемане на предимство на пешеходец.

По време на осъществявания активен контрол са установени да шофират 9 неправоспособни водачи, трима техни колеги с концентрация на алкохол в издишания въздух над 1,2 промила(престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс), и един – с концентрация на алкохол в издишания от него въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което се налага административно наказание.

Паралелно в хода на операцията бе осъществяван и контрол за спазване на скоростните режими, като за целта бяха използвани всички налични технически средства.

Прави впечатление, че в населените места на областта са установени повече случаи на надвишаване на максимално допустимата скорост в съответния участък, в сравнение с пътищата извън населените места.

За дните на специализираната операция в градовете и селата на област Търговище са констатирани 901 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС, а извън населените й места – 600 такива.

Най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост за споменатия период е с 48 км/ч в населено място и с 55 км/ч – извън населено място.

За така установените от тях нарушения полицейските служители са съставили 102 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 409 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата.

Засиленият контрол с оглед осигуряване на безопасност на движението и ограничаване на предпоставките за пътен травматизъм в областта продължава.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име