Последният ден на Великия пост преди Великден: ​​Великата събота през 2023 г. се пада на 15 април. Великата събота е шестият ден на Страстната седмица, която завършва с Великия пост, продължил 48 дни.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба.

Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.Велика събота 2023 – какво абсолютно не може да се направи на 15 април.

По отношение на ограниченията, Великата събота е един от най-тежките дни на Великия пост. В този ден забраните важат както за хранителни, така и за човешки действия.

Основните забрани на Велика събота (Велика събота, какво не може да се направи):

Не можете да пиете алкохол (тези, които в строг петък спазваха строг пост и бяха само на хляб и вода, можете да изпиете малко червено вино, за да поддържате сила);

Не можете да се смеете, танцувате и пеете;

Необходимо е да се въздържате от интимността със съпруг / съпруга;

Не можете да ходите на риболов или на лов;

Също така е забранено да се занимава с почистване на къщи, гладене и пране на неща;

Не можете да миете;

Градинарството е забранено;

Има и забрана за ръкоделие;

Струва си да се въздържате от строителни и други физически работи;

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име