Хор „Родна песен“ при ОНЧ „Напредък 1864“-Търговище  със солист Валерия Пейчева е  поканен за участие в 17-я Международен китайски хоров фестивал и конкурс – China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли 2024 г. в Пекин!

Това е чудесен завършек на 126 творчески сезон, на един от най-старите певчески колективи не само в региона а и в страната. ! Поканата е от Организационния комитет на фестивала е във връзка с популяризиране на китайската култура в България, и по повод на 30 годишнината от създаване на  сдружение „Приятели на Китай“-Търговище, а също така и във връзка със 75 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай.

Безспорен е и приносът на Хор „Родна песен“ за популяризирането на китайски музикални пиеси на китайски език, които хора изпълнява в своите концерти. Хор “ Родна песен“ ще участва в конкурсната и фестивална програми заедно с хорови колективи от цял свят.

В репертоара на хора са  включени обработен български фолклор – две контрактации(музикални пиеси написани специално за хор „Родна песен“) , световни музикални образци и 7 китайски пиеси на китайски език. За участието   на Хор „Родна песен“ в  това световно музикално събитие на много далечна дестинация участниците в него благодарят на своите спомоществователи-авторитетни фирми от Търговище, лични дарения на съграждани, спонсор от Китай, както и на генералния спонсор на хора-авторитетна национална българска компания!

Това е второто музикално турне на хор „Родна песен“ в Китай след участието му в културната програма на 71 Световен Конгрес на есперанто в Пекин ! Да  пожелаем здраве и успехи на всички хористи и ръководители и дългогодишният диригент на хора Красимира Коларова в това авторитетно световно хорово събитие, безпрецедентно в историята на музикалните изяви на състав от България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име