Денят на изборите за общински съветници и кметове в област Търговище започна в спокойна обстановка. Предприети са всички необходими мерки за опазването на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на нормалното протичане на изборния ден. Служители на МВР са поели охраната на 270 секции на територията на област Търговище.

Напомняме, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, и са съотносими към отговорностите на МВР в него, на денонощната телефонна линия на министерството 02/90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg. Сигнали за евентуални нарушения на изборното законодателство могат да се подават и на открития за целта в ОДМВР-Търговище денонощен телефон 0601/ 60216.

Създадена е организация сектор„Български документи за самоличност“ в ОД МВР-Търговище и паспортните звена в РУ-Попово и РУ-Омуртаг да работят в изборния ден с граждани от 8,30 до 19 ч. И днес с оглед упражняване на избирателните права на гражданите ще бъдат издавани удостоверения за гласуване на онези от тях, които не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или са с изтекъл срок). От 24.10.2023 г. до  8,30 ч на 29.10.2023 г. в звената на “БДС” в област Търговище са издадени 27 такива удостоверения.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите за  Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава, за да послужи единствено пред секционната избирателна комисия и е валидно само за изборния ден.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име