От сива в красива се превърна входната фасада на Спортното училище в Търговище, тъй като се съживи с графити стенопис. На него е изобразен ликът на патрона на училището Никола Симов – Куруто, знаменосец в четата на Христо Ботев.

От двете страни на лицето му има лаврови клонки, символ на победителите. Автори на творението със спрейове са Петър Костов и Стоян Петков, които имат и други изяви в града. Работата им отне два дни и беше интересна за наблюдение от преминаващите учители и ученици.

Публичните пространства определено търпят промяна. Децата, а и самите хора, които прекарват дълго време в училищата имат нужда от зареждаща и вдъхновяваща среда, споделиха арт художниците.

Директорът на училището Надежда Коева допълни, че е важно да се променя и естетиката на учениците. „Хубаво е, че това се случва през очите на децата, виждат как едно стерилно пространство се преобразява и вярвам, че ще го пазят“, коментира тя.

Тематичният графит беше нарисуван в месеца, в който се отбелязва 148-та годишнина от гибелта на Никола Симов и се чества най-светлият български празник 24 май. С рисунката се пази и жив спомена за революционера, който загива в огъня на борбата за нашата свобода.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име