OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Извършители на 11 различни престъпни деяния  са установени в хода на проведена на 25.03.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната  престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта. Спектърът на установените противоправни деяния е широк – кражби; унищожаване и повреждане;  държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани; притежание на наркотично вещество; държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси без надлежно разрешително. В превантивната акция освен екипи на областната дирекция и на районните управления в състава й са участвали и три екипа на  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“- МВР.

     В хода й са проверени 222 МПС, 397 граждани, 8 питейни и увеселителни заведения, 4 автоморги и автосервизи, 6 заложни къщи и 6 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 37 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 15 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

 

По-характерни престъпления, чиито извършители са установени по време на акцията:

 

При извършена полицейска проверка в гр. Търговище на 30-годишен мъж от същия град е установено, че той държи у себе си полиетиленов плик с 2,84 грама бяло кристалообразно вещество, което при извършен полеви наркотест реагира на наркотичното вещество метамфетамин. Същият е задържан в РУ-Търговище. Наркотичното вещество е иззето по надлежния ред. Мъжът е известен на полицията с държане на наркотично вещество и с управление на МПС след употреба на алкохол, осъждан.

По случая е образувано бързо полицейско производство.

 

След проведени издирвателни и процесуално-следствени действия в с. Дралфа, община Търговище, е установено, че 56-годишен мъж от селото държи в селскостопанска постройка без надлежно разрешение две дългоцевни огнестрелни оръжия – ловни пушки, с калибър 12 и 16 мм, и боеприпаси.

По случая е започнато бързо полицейско производство.

 

В резултат на проведени издирвателни и последващи процесуално-следствени действия е установено, че 66-годишен мъж от гр. Търговище е придобил и държи 47 броя различни по вид антични монети, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, Артефактите са иззети по надлежния ред.

По случая е образувано досъдебно

 

Установен е извършител на домова кражба от къща в с. Горица, община Попово – собственост на британски гражданин, осъществена за периода от 15.12.2023 г до 19.03.2024 г. В имота е било проникнато чрез взлом на врата, откъдето  е извършена на моторен храсторез, акумулаторен винтоверт и на около 20 м кабел. Извършител на посегателството е 47-годишен мъж от същото село

По случая е образувано досъдебно производство кодекс.

 

 

В хода на специализираната операция са установени извършителите на  още 4 кражби, извършени в различни населени места на областта – на строителна дървесина от временен открит склад в с. Голямо Градище, община Опака; на дизелово гориво и други стоки от бензиностанция край гр. Търговище; на фуражомелка от стопанска постройка към къща в с. Разделци, община Антоново; и на сумата от 50 лв. от джоб на яке на ученик в професионална гимназия в гр. Попово. Полицейските служители са установили и извършителите на няколко случая на унищожаване и повреждане(чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс) през настоящия месец – на 4 метални оградни пана  в с. Пайдушко, община Търговище; на предно и задно панорамни стъкла на лек автомобил „Мерцедес“ с великотърновска регистрация – собственост на мъж от гр. Търговище, и на двоен стъклопакет на мебелен магазин в гр. Търговище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име