27 микро-, малки и средни предприятия от Област Търговище ще получат финансиране по две процедури – за „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“ от Плана за възстановяване (ПВУ) по линия Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който бе на посещение в Търговище и проведе среща с областния управител Станимир Парашкевов и кмета д-р Дарин Димитров.

По мярката  за технологична модернизация 14 фирми от област Търговище ще се възползват от общо 3,6 млн. лв. за закупуване на ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване на техническия им парк.

Общият бюджет на мярката е 260 млн. лв., като средствата ще получат одобрените и обявени в края на миналата година 953 фирми от цялата страна. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.

По мярката за „ИКТ решения и киберсигурност“ в област Търговище финансиране ще получат 13 фирми за общо близо 250 000 лв. В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3 000 лв. и 20 000 лв..

Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв., а общият брой на одобрените от цялата страна фирми е 1 599. Със средствата могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

На 15 февруари стартира и кандидатстването за финансиране по следващата процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. То ще продължи до 15 май, след като бе удължено от два на три месеца поради огромния интерес от страна на фирмите в страната.

Бюджетът е 200 млн. лв. Микро-, малки, средни и дружества с до 3 000 служители могат да кандидатстват за помощ от 75 000 лв. до 1 млн. лв., за да си монтират фотоволтаици и батерии. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t).

През април се очаква МИР да отвори още две процедури по Плана за възстановяване – за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. и за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв.

Припомняме, че вчера министър Пулев заедно с началника на кабинета Красимир Якимов и зам.-главния директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Калин Маринов проведоха среща с кмета и областния управител на Шумен.

От срещата стана ясно, че близо 50 компании от Област Шумен ще получат 5,5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени от МИР процедури по ПВУ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име