На 25 март Православната църква празнува едно от най-радостните събития – Благовещение.

На този ден архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ѝ съобщи благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител: „Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!… Не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край“.

На този празничен ден се разрешава консумацията на риба и растителна мазнина. На трапезата задължително се слага и пита, като всеки, който си вземе парче от нея, трябва да го намаже с мед. Приготвят се ястия с коприва, лапад или спанак, тъй като се вярва, че на Благовец трябва всеки да хапне нещо зелено за здраве.

Според народните вярвания на Благовещение за първи път се чува кукането на кукувицата, което е знак за настъпилата пролет. Ако и вие чуете кукувица, веднага пипнете паричка или късче хляб, за да имате богатство през годината.

На празника не бива да се ръкоделства. Ако днес времето е дъждовно, може да очакваме плодородна година. Видите ли щъркел, годината ви ще бъде изпълнена с щастие.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и други.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име