И тази година младшите посланици на Европейския парламент от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище осигуряват устен превод от български на английски език за журито и участниците в Международния фестивал на спектаклите за деца „Вълшебната завеса“.

Комуникацията между домакините и гостите от няколко европейски държави върви гладко, благодарение на учениците, които успяват да превеждат симултанно. Това дава възможност на чуждестранните участници да следят пълноценно спектаклите и дискусиите, които са неразделна част от културния форум.

Във всеки от петте фестивални дни младите преводачи придружават актьорите, членовете на международното жури и гостите от Гърция, Германия, Франция, Румъния и Чехия. Освен на представленията, те са с тях и по време на обиколките им из различни туристически и културни забележителности на Търговище.

„Щастливи сме, че имахме възможността да помогнем и едновременно с това да упражним езика. За краткото време, което прекарахме заедно, успяхме да запознаем чужденците с нашата култура и да преживеем незабравими мигове, докосвайки се до най-добрите постановки за деца и младежи“, споделиха преводачите.

Те получиха благодарствен адрес от директора на Драматичен театър – Търговище Владимир Петков за ентусиазма и оказаната подкрепа към каузата на театъра да държи театралното изкуство живо и да възпитава интелигентна младежка публика.

Тази дейност не е нова за младшите посланици на ЕП. През миналата година те отново бяха преводачи по време на фестивала „Вълшебната завеса“, а преди това съдействаха и на Центъра за специална образователна подкрепа, който посрещна гости от Швейцария.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име