Методи Патчев, наречен Попчето, е български революционер и прилепски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Методи Патчев

Методи Я. Патчев е роден на 7 (19) май 1875 година в Охрид. Завършва гимназия в родния си град, след това е чирак на свой съгражданин кожухар в Пловдив. В 1896 година се завръща в Охрид и става учител, като в същото време влиза и в редовете на ВМОРО. По-късно учителства в село Ехловец.

Съгражданинът му Петър Карчев описва Патчев така:

„ Методи Патчев – винаги засмян, с благ израз на лицето, с очи, които излъчваха някаква детска доверчивост, с характерна бенка на бузата под дясното око, с черна завързана връзчица („патлика“) върху колосан галосник с лимонов цвят… “

През лятото на 1898 година Методи Патчев е избран след жребий да изпълни смъртна присъда над сърбоманина предател Димитър Гърданов, в чиято къща е отворено сръбско училище.

На 5 август 1898 година, с помощта на Христо Узунов и Кирил Пърличев, сина на Григор Пърличев, убива в центъра на Охрид Гърданов и макар да няма свидетели на убийството, е арестуван и осъден на 15 години. Лежи в Битолския затвор до амнистия през юни 1901 година.

Марко Лерински

Назначен за учител в Прилеп за учебната 1901/1902 година, но вместо това става нелегален четник при Марко Лерински, а от октомври е войвода на първата агитационно-организаторска чета в Прилепско. През март 1902 година ликвидира провинилия се войвода Тале Горанов.

Предадена от кмета на Кадино село, на 25 март 1902 година седемчленната чета на Патчев води сражение с 500 турски войници и след привършването на амунициите Методи Патчев застрелва четниците си и се самоубива. Сред загиналите е и четника Арсо Цветков.

След смъртта му за известно време Георги Сугарев действа в Прилепско.

Паметника на Методи Патчев в Охрид

На името на Методи Патчев са кръстени улици, читалища и други в България и Република Македония. За него народът пее песен, а на геройската му смърт и тази на другарите му Христо Силянов посвещава стихотворението си „Кадино-селските герои“, включено в цикъла „На загиналите“ от сбирката „Стихове“, издадена през 1904 година.

През 1904 година във Филаделфия, САЩ български преселници създават Македоно-одринско благотворително дружество „Методи Патчев“

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име