Георги Шагунов

Георги Петров Шагунов е роден на 15.03.1873г. в Пловдив. Той е един от първите български капелмайстори, заместили чешките капелмайстори, появили се в България от Австро-Унгария след Освобождението. Представител е на новата вече формираща се българска школа капелмайстори във войската.

Учи в Държавната консерватория в Лион, Франция. Още преди да завърши диригентския курс, е назначен за помощник-капелмайстор в Лион.

През 1895 г. Г. Шагунов се завръща в България и става военен капелмайстор. Назначен е като войник-капелмайстор на духовия оркестър при 3-ти конен полк в Пловдив.

След шестмесечна служба през 1896 г. Г. Шагунов е изпратен за титулярен капелмайстор на елитния 2-ри конен полк в град Лом. През 1897 г. се установява в Бургас, където живее до смъртта си.

До пенсионирането си през 1930 г. е диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк на гарнизон в Бургас.

Участва с полка си във войните на България за обединение от 1912г. до 1918г. Воюва на фронтовете в Тракия и Македония.

През Първата световна война, 1915-1918г. е на фронта в Македония. На 9.10.915г. марширува с полка си в Скопие след разгрома на сърбите там от Черноморци, които първи влизат в града, посрещнати като освободители от скопяни.

Г. Шагунов написва специален марш за духов оркестър „Парадът в Скопие“.

След това полкът му действа в Косово и после от 1916г. до 1918г., цели три години само на фронта в Македония.

Г. Шагунов е диригент на музикално дружество „Родни звуци“ в Бургас, преподавател в откритото през 1921 г. Музикално училище към дружество „Родни звуци“ в Бургас.

Г. Шагунов е изключителна личност с всестранно творчество и голяма продуктивност. Композира неуморно до смъртта си през 1948 г.

Името му е тясно свързано с развитието на войнската маршова песен у нас, на която той отдава 50 години. Музикалното му наследство се състои от много и разнообразни произведения – маршове, валсове, забавна музика, музикални пиеси, симфонии, опери и др.

Заглавна страница на химна „Независимостта“  от Георги Шагунов

Сред тях са тържествения химн “Независимостта“, маршове като „Един завет“, създаден след Първата световна война по стихотворението “Заветът на дедите“ на Иван Йончев и марша на моряците „Чеда сме ние на морето“.

Днес в Бургас има улица наименована на Георги Шагунов и паметна плоча на дома му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име