Асоциация НАЯ от Търговище стартира кампания за набиране на средства, с които да бъдат платени съдебни дела за защита на жени, които са в тежка ситуация на домашно насилие. Дарителската инициатива има за цел да събере 4 800 лева, с които да се покрият разноските на 8 жени и техните деца, за да получат мерки за закрила.

 

„През миналата година чрез подкрепата на дарители в такава кампания, ние помогнахме на 8 жени. Платихме над 50 консултации с адвокат и 6 съдебни дела по Закона за защита от домашното насилие. Това бяха случаи на тежко насилие, в което имаше реален риск за живота на пострадалите и те се нуждаеха от съдебна защита, но нямаха средства, за да платят за консултации и водене на дело“, обясни координаторът на кампанията Нина Николова.

 

Инициативата е под мотото „Дари 8 букета от правни услуги на 8 жени, пострадали от домашно насилие!“ и разказва вълнуващата история на една млада жена, спасена от капана на домашното насилие.

 

„Тя дойде в нашия център с пеленаче на ръце, само с дрехите на гърба си, бягайки след поредния жесток побой. Страхуваше се, че той ще я намери и ще я убие. Ние й помогнахме да получи съдебна защита. Платихме консултации с адвокат и водене на дело, за да има жената спокойствие за себе си и детето си. Тя заживя при родителите си, получи развод и издръжка за детето. Скоро ще започне работа.“, разказват от Асоциация НАЯ и призовават доброто да бъде продължено и да се помогне на още жени в такава трудна ситуация.

 

Организацията от Търговище беше избрана заедно с други 7 за участие в инициативата „8 кампании за 8 март“ на Фондация BCause за набиране на средства от организации, които работят с жени и деца, преживели насилие. Организациите стартираха дарителски кампании, а фондация BCause ще удвои набраните средства от всяка кампания със сума до 3 000 лева от Фонд за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие на фондацията.

 

Може да подкрепите каузата като дарите онлайн на този линк в Платформата.бг

 

https://platformata.bg/bg/kauzi/1982:dari-8-buketa/details/campaign.html

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име