За изминалото денонощие екипи на районните служби ПБЗН в областта са реагирали на няколко сигнала за пожари, възникнали вследствие на проявена човешка небрежност при боравене с открит огън.

Служители на РСПБЗН-Попово са се отзовали на получен в 14,42 ч вчерашния ден сигнал за пожар в сухи треви в с. Крепча, община Опака. 59-годишен мъж от селото запалил растителни отпадъци, а впоследствие огънят е обхванал и покрива на намиращ се в близост навес.  Мъжът е получил обгаряния по крайниците – вероятно при опита си да гаси огъня. Своевременно му е оказана медицинска помощ. Огънят е унищожил около 10 кв м покривна конструкция от навеса, огнеборците са предотвратили той да обхване 3 намиращи се в съседство сгради.

Екип на същата служба вчера е погасил и пожар, възникнал в сухи треви и отпадъци в дворно място в с. Водица, община Попово. Спасени са две сгради, намиращи се в съседство.

5 сгради и 350 декара с пшеница са спасени от огъня благодарение на бърза професионална реакция на екипи на РСПБЗН-Търговище на получен вчера в 13,28 ч сигнал за възникнал пожар в сухи треви в стопанския двор на птицеферма в с. Подгорица, община Търговище. На място е било установено, че огънят се е разпространил на голяма площ(около 150 000 кв м) и е обхванал и гъсти храсти в непосредствена близост до птицефермата. Работата на терен на екипите е била затруднена  от силен вятър, който е сменял посоката си, както и от липсата на вода в населеното място през този период от годината. Използвани са 3 противопожарни автомобила. За ликвидиране на пожара са помогнали и служители от Държавно горско стопанство-Търговише, както и хора от местната гасаческа група в селото. Полицейски служители временно са регулирали движението на МПС на пътя гр. Търговище-гр. Попово в участъка с цел гарантиране безопасността на екипите, осъществяващи пожарогасене. За гасенето на  огъня са използвани около 30 000 л вода. Благодарение на своевременната професионална намеса на пожарникарите и доброто взаимодействие с гореспоменатите органи от огъня са били спасени 5 сгради(две от които – пълни с птици) и 350 декара посеви пшеница.

  Служители на същата служба са погасили без преки загуби и пожар, възникнал в отпадъци в промишлената зона на гр. Търговище.

 

         Във връзка с настъпилия летен сезон, постоянно високите температури и други фактори, които водят до увеличаване на опасността най-вече от възникване на горски и полски пожари, от РД „ПБЗН“-Търговище отново напомнят на гражданите от областта основни правила за противопожарна безопасност, чието спазване няма алтернатива. А именно – недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда; всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри; преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене; забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи; забранено е паленето и опалването на стърнищата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име