OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В периода от 11 до 17 септември 2023 г.  в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност. В рамките й в районните служби ПБЗН в областта  ще бъдат организирани Дни на отворените врати с приемни за граждани, по време на които всеки желаещ ще има възможност да се свърже с конкретната пожарна служба и да постави въпроси или направи предложения, касаещи дейността й.

Различните инициативи през празничната седмица са насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарното дело, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.

Особеностите на достойната професия на огнеборците ще бъдат представени  пред подрастващите  при гостуване на ученици от различни училища в съответните районни служби. На тези срещи служители на пожарната ще запознаят децата с дейността на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, с реда и условията за сформирането им.

Във връзка със Седмицата за пожарна безопасност и професионалния празник на  служителите на пожарната – 14 септември, на различни места в областта ще бъдат проведени демонстративни занятия и разиграни планове по защита на населението от бедствия и пожари.

По този начин огнеборците ще покажат на гражданството оперативно-техническите възможности на пожаро-техническото оборудване, с което разполагат структурите на ПБЗН в областта.

С парад на наличната техника за гасене на пожари и оказване съдействие при различни бедствия днес в 10 ч стартира днес Седмицата на пожарната безопасност в гр. Търговище. В шествието участваха 7 специализирани  пожарни автомобила от различни класове.  Те преминаха по маршрута: бул. „Н. Маринов“ – ул. „Скопие“ – бул. „Митрополит Андрей“, – бул. „Ал. Стамболийски“ – бул. „Трайко Китанчев“ – бул. „Трети март“ – ул. „Паисий“ – ул. „Кюстенджа“ – ул. „В. Левски“. Целта на дефилето бе гражданите да се запознаят с основната налична техника, която използват служителите от пожарната служба.

От четирите районни служби ПБЗН в областта са поканили в рамките на седмицата да им гостуват всички, които се интересуват от възможността за участие в доброволческите отряди в помощ на пожарникарите в борбата с различни бедствия, в удобно за тях време.

Служители на пожарната имат готовност да запознаят кандидатите с критериите и изискванията към бъдещите доброволци, с основните идеи и ценности  на доброволческата дейност, както и с обществените ползи от осъществяването й.

В рамките на настоящата седмица служители на РСПБЗН-Попово ще проведат демонстративно тренировъчно занятие в основно училище „Любен Каравелов“ в гр. Попово, както и в две детски градини в града.

Демонстративно занятие  в детска градина  в гр. Омуртаг ще проведат и техни колеги от РСПБЗН-Омуртаг, а в сградата на община Антоново ще бъде експонирана изложба със снимки, илюстриращи историята и дейността на пожарникарските служби.

По места са предвидени и срещи на настоящи служители на пожарните служби с техни бивши колеги, които вече са излезли в пенсия.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име