Българската традиция повелява на 2 февруари да отбелязваме Петльовден и Сретение Господне. Петльовден е празник на мъжката рожба, а Сретение Господне е посветен на Богородица.

Легенда за Петльовден

Според легендата за Петльовден в мрачните години на робството еничарите събирали „кръвен данък“. Те ходели по къщите и насила отнемали мъжките рожби от родителите им. За да се знае в коя къща са били, те бележели вратите с кръв. За да скрие детето си, една майка заклала петел и с кръвта му напръскала пруста, портичката и оградата пред дома си. Когато еничарите пристигнали, видели кървавите следи и се убедили, че преди тях вече е минала друга потеря. Така майката успяла да спаси сина си.

Всъщност е било практика българските семейства да маркират с кръв входните си врати, за да заблудят еничарите, че от техните къщи вече са взети момчета за попълване на войските на османската империя.

Вторият „Трифунеи“, тоест денят след Трифон Зарезан, българите наричат Петльов ден и по своя характер това е мъжки ден. Старите хора разправят, че този ден се почита, защото, още когато цар Ирод избивал младенците в търсене на новия цар, една майка, за да запази рожбата си, накървила всички съседски порти с отрязаната глава на петле, като объркала нишана и спасила момченцето си. После тази легенда нагодили към еничарските золуми, но празникът останал.

Петльовден традиции

2 февруари се отбелязва като празник на мъжките рожби. И досега жителите на варненските села Голица и Кривини празнуват Петльовден. Облечени с празнични дрехи, те разхождат из улиците по един петел, след което го обезглавяват рано сутринта на 2-ри февруари. Части от сварения петел, заедно с пита и мед се раздават на съседите за здраве. В някои райони за трапезата на Петльовден колят черна кокошка за курбан.

На този ден е забранено е да се работи, защото се вярва, че това е „черен“ ден и ако се подхване нещо, „къщата ще се почерни“ и децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Не се правят годежи и сватби.

На този ден се месят питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

В някои райони на България Петльовден е познат като св. Черна, баба Черна, Черен ден и е символ на тъмнина. Затова обредните действия на празника трябва да умилостивят лошите сили. Те включват жертвоприношение на петел или кокошка. Тези езически по съдържанието си ритуали, са адаптирани към култа към св. Евтимий.

В християнските и дохристиянските култури петелът възвестява изгрева на слънцето. С неговия образ е свързана и представата за възкресението на мъртвите – той е символ на вечно възраждащия се живот. Майките, които имат момченца, гостуват на своята баба-акушерка в селото. Носят се погача, заклан петел и дарове.

Кой празнува на Петльовден?

Много хора смятат, в духа на шегата, 2 февруари за празник на хората със нетрадиционна сексуална ориентация. Не е известно кога е възникнала такава представа, но вероятно това е станало по време на комунизма.

На 2 февруари имен ден имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир.

Сретение Господне

На този ден Българската православна църква празнува Сретение Господне. Това е един от четирите празника посветени на Божията майка. Нарича се още Зимна Богородица или Вълча Богородица. Четиридесет дни след раждането на Господа Иисуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък. Затова всеки първороден като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен. Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството.

 

Източник: /rnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име