В първия от поредицата Дни на отворените врати в Окръжен съд – Търговище съдия Татяна Даскалова посрещна шестокласници от Първо ОУ „Христо Ботев“. Под ръководството на г-жа Фани Александрова и г-жа Ваня Кънчева  47 ученици от VI “а“ и VI „б“ клас слушаха с интерес  лекция на тема „Как протича един ден на съдията?“

„Изключително интересно, но и изключително отговорно, е да си съдия.“, сподели съдия Даскалова. Какво е необходимо, за да станете съдия? – завършване на специалност „Право“, преминаване на задължителен стаж, явяване на изпит за правоспособност, придобиване на юридически стаж и конкурс.

Освен това съдията трябва да притежава високи морални и етични качества. Всичко това е регламентирано в закон, наречен Закон за съдебната власт.Спря се на някои от професиите, които могат да се упражняват  като юрист – юрисконсулт, прокурор.

На достъпен за гостите език  съдия Даскалова ги запозна с дейността на съдията – той правораздава, а това значи, че решава спорове.

Разказа как започва едно дело – с внасяне на искова молба, образуване на дело, разпределянето му по специална програма от кой съдия ще се решава и тук започва работата на съдията. По-голямата част от нея е извън съдебната зала.

Прочитайки всички материали по делото, съдията взима решение за изхода му. Съществуват срокове по закон, в които се оповестява решението. Магистратът показа как изглежда едно дело и посочи накратко какво съдържа то.

Съдия Татяна Даскалова поясни и разграничи какво е физическо и юридическо лице. Посочи разположението в съдебна зала на различните участници – страните по дело, вещи лица, свидетели, прокурор, секретар, както и специалното облекло на съдията черна тога с бяло шалче.

Специално внимание обърна на малолетните и непълнолетни лица, като даде конкретни примери за упражняване на права от тях – теглене от сметка, явяване по дела като свидетели, кога се назначава особен представител.

Възникнаха въпроси за детското правосъдие, за т.нар. „синя стая“, трябва ли да внеса някаква сума, ако реша да съдя някой, и колко, какво е наказанието за убийство.

Динамично и в сърдечна атмосфера премина гостуването на младите хора и техните ръководители. Срещата беше осъществена с любезното съдействие на педагогическия съветник на ОУ „Христо Ботев“ г-жа Елена Събева и РУО – Търговище.

 

Дните на отворените врати в Окръжен съд – Търговище преминават под мотото „С поглед в бъдещето на децата ни: Кариерното развитие след 7 клас.“ и целят  подпомагане на подрастващите да се ориентират в разнообразието от професии. Това е начинът да разберат кое поприще е подходящо за техния характер, възможности и мечти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име