В тричленен състав Търговищкият окръжен съд призна решение за налагане на пробационни мерки по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни решения и решения за пробация с оглед упражняване на надзор върху пробационните мерки и алтернативните санкции.

Решението е постановено в съда в Калафат, Румъния, по отношение на българския гражданин Я. Я. от гр. Търговище на 56 години, неосъждан.

Я. Я. е осъден от румънския съд за това, че на 28.01.2023год. около 01.30ч. е притежавал и транспортирал на територията на Румъния 23571 кутии цигари, различни марки, маркирани ненадлежно, т. е. имали са български бандерол и не са били въведени в законовата акцизна система, приложима на територията на Румъния.

Това е условие по смисъла на Фискалния кодекс на съседната ни държава, което като не се изпълни, генерира щети на държавния бюджет чрез неплащане на акцизи и ДДС. При проверката от полицейски екип, от който е спрян близо до границата, лицето признава, че е наясно, че разрешеното е четири стека цигари и че умишлено е укрил това количество в ПВЦ-рамки с цел продажбата им в Белгия, Нидерландия, Германия.

Лицето е задържано с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 28.01.2023г. до 22.05.2023год. За извършеното деяние, Я. Я. е осъден на 2 години и 6 месеца „Лишаване от свобода“, като е постановено спиране на изпълнението на наказанието, под надзор, за срок от 3-години период на надзор, който се счита от датата на окончателното постановяване на решението.

Съдебният състав постанови неговото изпълнение, като определи чрез адаптиране съдържанието на наложените мерки в две години и шест месеца срок на надзор, за който е било отложено изпълнението на наложеното, а именно: “Задължителна регистрация по настоящ адрес“, “Задължителни периодични срещи с пробационен служител“, „Задължително включване в курсове за професионална квалификация, програми за обществено въздействие“, “Безвъзмезден труд в полза на обществото“ в размер на 320 часа, считано от влизане на наказателното решение в сила 08.06.2023г.

Съдебният акт, изпратен за признаване и изпълнение от държава – членка на ЕС, се отнася за деяние, което представлява престъпление и по българското законодателство – престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс – държане с цел разпространение на акцизни стоки без бандерол.

 

След влизането му в сила решението на Окръжен съд – Търговище ще бъде изпратено на издаващия съд в Калафат и до Министерство на правосъдието на Република България.

Постановеното решение подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 5-дневен срок.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име