На брифинг окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова, ст. комисар Димитър Кангалджиев – заместник-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Недялко Петров от ДАНС, разясниха някои подробности относно разбиването на високотехнологичната нарколаборатория край с. Врани кон. „При проникването в помещението при неотложната съвместна акция в събота течеше процес на синтез, съобщи окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова.

Трима поданици на Кралство Нидерландия са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества. „Двама от обвиняемите са задържани на място в процес на работа по синтезиране на забранени субстанции. Освен тях бе задържан и друг гражданин на Нидерландия за който има доказателства, че е един от главните организатори Те са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Предстои да бъдат внесени искания пред Окръжен съд- Търговище  за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях в следващите дни“, обясни тя.  В помещенията са намерени бидони с прекурсори. Общото количество иззети вещества е над 500 килограма.

Предстои да бъдат назначени експертизи за установяване на вида и количеството на прекурсорите.

Окръжният прокурор Д. Стоянова съобщи, че са извършени последващи претърсвания на адреси в Омуртаг. Работата по доказване и документиране на престъпната дейност на организираната група продължава под ръководството и надзора на прокурор от Окръжна прокуратура – Търговище. Назначени са множество експертизи.

„Успешната реализация по предотвратяване и разкриване на лабораторията за производство на синтетични наркотици, дойде в момент след сключване на споразумението за междуведомствено звено на Прокуратурата на Р България и МВР и се проведе при изключително добра стиковка и взаимодействие между Окръжна прокуратура и колегите от ДАНС, заяви ст. комисар Димитър Кангалджиев – заместник-директор на  ГДБОП. Това на което можем да акцентираме на този етап са мащабите на тази нарколаборатория. Поне до сега тя няма аналог в България. В нея са вложени много иновативни методи и устройства и голям финансов ресурс.

Друг важен елемент, който следва да се отбележи е че с пресичането на този процес се предотврати производството на огромно количество наркотик, който в последствие можеше да бъде разпространен както на вътрешния така и на външния пазар.“

„Някъде около година, постъпи оперативна информация в Дирекция „Финансова сигурност“ в ДАНС и започнахме нужните мероприятия с които да я разширим, сподели Недялко Петров от ДАНС .  Тя гласеше че лица от холандски произход имат за цел да изградят мощности за производство на синтетични наркотици на територията на България. В последствие направихме координация с колегите от ГДБОП и продължихме съвместната си работа с тях и когато постъпи информация, че лабораторията започва да работи се наложи да пресечем тази дейност.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име