На 14 ноември в Археологическия музей на Република Северна Македония в град Скопие бе открита изложбата „Сребърна Тракия“, която представя тракийското културно наследство. Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и съдържа над 1700 експоната от 18 музея в България.

Това са впечатляващи представителни за епохата артефакти от българските музеи, сред които Националния археологически институт с музей при БАН и Националния исторически музей, регионалните музеи в Пловдив, Сливен, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Хасково, Разград, Търговище и Шумен, музеите в Казанлък, Исперих, Септември и Царево

Регионален исторически музей-Търговище участва в експозицията с бронзова матрица за изработване на украса върху предмети от благородни метали (V – IV в. пр. н. е. с.), открита край с. Горско Абланово, Търговищко. Показана е и част от тракийското снаряжение (шлем, броня и част от меч-акинак) от гробницата до с.Руец, Търговищко, съхранявани във фонда на Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата бе официално открита в присъствието на председателите на парламентите на двете държави Росен Желязков и Талат Джафери, министъра на културата на България, Кръстю Кръстев и министъра на културата на Северна Македония, Бисера Костадиновска-Стойчевска, директорът на Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Христо Попов и директорът на Археологическия музей в Скопие, д-р Славица Бабамова.

На откриването на изложбата, по покана на организаторите, присъства Магдалена Жечева, директор на Регионален исторически музей-Търговище, заедно с директори на българските музеи, чиито експонати участват в експозицията.

Изложбата „Сребърна Тракия“ е подкрепена от министерствата на културата на България и Северна Македония и ще бъде изложена в Археологическия музей в Скопие до 7 април 2024 г.

 

Повече за изложбата и за нейното гостуване:

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/news/MK/569132-parvata-balgarska-arheologicheska-izlozhba-srebarna-trakiya-be-otkrita ….

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/566615-izlozhba-srebarna-trakiya-s-nad-1700-eksponata-ot-18-balgarski-muzei…

https://www.facebook.com/archinstitutebg

https://www.facebook.com/arheomkd

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име