Ротари клуб – Търговище поде инициатива за издигане на първия паметник на националния ни герой Васил Левски в областния град.

Начинанието тръгна с лични пари, дарени от ротарианците и техните приятели на великденския им бал. Те събраха 20 000 лв. „Той вече е успял да намери място в нашите сърца и души, но за памет на потомството и неговата слава се заемаме с нелеката задача да съградим нему паметник“, каза водещият на бала актьорът Петър Петров и докосна патриотичните струни на присъстващите.

Първите средства за реализиране на мащабната идея постъпиха от куверти, томбола и търг с 15 предметни награди. Най-голямата откупка от 2 800 лв. направи адвокат Стела Маринова. Тя стана притежател на „Златен ритон“ – реплика на Панагюрското златно съкровище.

След наддаване бяха продадени още реплика на ножа на Васил Левски, дигитален принт на Апостола – репродукция на художника Станислав Трифонов -Насимо, икона от дърворезба, гравирано стъкло и др. Постъпиха и много неприсъствени дарения от родолюбци.

Тримата най-големи благодетели получиха почетни стъклени плакети. Това са адв. Стела Маринова, бизнесменът Зорница Зашева и управителят на „Екофол“ Румен Димитров.

Президентът на Ротари клуб – Търговище Светослав Кънчев обяви, че творческата реализация на паметника ще е вдъхновена от класическия лик на Апостола, познат на поколения българи. Предстои да се уточни идейният проект с автора, да се определи точното място на монумента от местната власт, да се популяризира дарителска сметка и да се организират различни благотворителни инициативи за набиране на средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име