През последната седмица Музейният образователен център в Регионален исторически музей – Търговище бе място, където се срещнаха 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век. За тези „най-хубави младежки години” помолихме да ни разкажат бабите и дядовците на нашите участници в образователната програма „Бабо, дядо, разкажи ми!”

Информацията за онова време, което днес разговорно наричаме „соца” е толкова противоречива, че децата лесно могат да се объркат.

Затова им дадохме задача сами да попитат своите баби и дядовци за първия автомобил, за черно-белия телевизор, за телефона с шайба, за музиката, свалена на магнетофонна лента, за токчетата и „сабото” на баба, за ученическите лагери и бригади, за писмата от непознато другарче, за детските пакости, които още помнят, за вкуса на любимото лакомство, за това какво е чавдарче и димитровски пионер. Показахме им как се прави шапка от вестник и как се играе „хаджилък”.

Благодарим на госпожа Десислава Димова, г-жа Йонка Стойчева, г-жа Павлина Малчева от Първо СУ „Св. Седмочисленици, на г-жа Елена Цонева от Трето ОУ „П. Р. Славейков”, на г-жа Стела Груйкина от Първо ОУ „Христо Ботев”, на г-жа Десислава Трифонова и г-жа Поля Дончева от Второ СУ „Проф. Никола Маринов” затова, че заедно предизвикахме спомени и усмивки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име