На 17 и 18 юни град Търговище ще бъде домакин на Фестивал за съвременни и характерни танци „Слънцето е в нас“ 2023г. Фестивалът се организира от Сдружение „Вега Арт център“  с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в  областта на любителското творчество ’22г.

Събитието се провежда за втори път, като миналогодишното издание беше в онлайн формат и само заключителните събития протекоха в присъствена форма.

Тази година организаторите очакват 24 гостуващи колективи от цялата страна с близо 80 танцови изпълнения в различните категории и възрастови групи. Това са състави от Варна, Добрич, Шумен, Ст. Загора, Правец, Русе, Велико Търново, Разград,  Св. Влас, Провадия, Велики Преслав, Търговище и др. Проявата има за цел популяризиране на танцовото изкуство, обогатяване културния афиш на гр. Търговище, мотивиране на подрастващите, занимаващи се с танцово изкуство, предоставяне на методична помощ на любителски състави, танцьори и хореографи.

М. Савова: „Търговище е град с традиции в танцовото изкуство и до 1987 г.  е бил домакин на Национален танцов форум. За съжаление в годините тази традиция е била прекъсната и затова миналата година, когато НФК отвори програмите за възстановяване на дейностите в областта на любителското изкуство, нашето сдружение реши да насочи усилията си в тази посока.

Събитието се радва на интерес от страна на хореографски колективи от цялата страна, предоставя свободен достъп както на участниците, така и на публиката,  и запълва една ниша в културния живот на нашия град. Като цяло конкурсите предоставят възможност за изява на таланта на подрастващите и са място за оценка и самооценка на постигнатото.

Много вълнуващи са за самите участници, защото присъства състезателния елемент. Като организатори се опитваме да превърнем  танцовия фестивал „ Слънцето е в нас“ във форум , който стимулира и подкрепя развитието на танцьори и хореографи, на който те могат да изградят трайни партньорства за бъдещи творчески дейности и да следят тенденциите в развитието на танцовото изкуство.

Затова освен конкурсната програма предвиждаме провеждане на уъркшоп, творчески срещи и консултации с членовете журито, в чийто състав присъстват  утвърдени хореографи. С нетърпение очакваме събитието, което за първи път ще се проведе изцяло присъствено и благодарим за подкрепата на Национален фонд „Култура“ и съдействието на Община Търговище.“

Над 550 танцьори ще премерят сили на фестивалната сцена. Ценителите на танцовото изкуство могат  да се насладят на техните изпълнения в залата на Драматичен театър Търговище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име