Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ спечелиха първите места в конкурс за есе на тема „В интернет – заедно и безопасно“. Той беше организиран от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център в Търговище.

Творбите на Асен Чакъров, Людмила Иванова и Кристиана Маринова са класирани съответно на първо, второ и трето място, а Селен Евгениева е с поощрителна награда. Победителите получиха наградите си днес, на официална церемония по награждаването, която се проведе в зала 74 на Община Търговище.

В творбите си гимназистите разсъждават над предимствата и недостатъците на интернет и аргументирано доказват тезата, че виртуалният свят не е безопасно място.

„Основните недостатъци са проблеми с конфиденциалността и безопасността на потребителите, злоупотреба с личната информация и невярна информация. Но безспорно най-голямата опасност в интернет е изкуственият интелект AI, който е своеобразно оръжие за масово затъпяване.

Той имитира човешкото мислене и може да разсъждава, да учи, да планира и да твори вместо нас.“ – обобщават авторите на есетата, като предлагат и начини как да се предпазим.

„Един от начините да не се загубим в тази непозната територия е да сме достатъчно образовани. Критичното мислене и широката обща култура ще ни помогнат да разшифроваме и осмислим информацията, с която ни залива интернет.“ – допълват учениците.

Участниците в надпреварата, чиито творби впечатлиха най-много журито, получиха грамоти и парични награди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име