Пред възпитаници от гимназиалния курс на Специалното училище за деца с увреден слух „Св. Иван Рилски“ заместник – окръжният прокурор Васил Ангелов говори за наркотиците. Лекцията е част от Образователната програма  „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

В миналото хората са ползвали наркотиците за лечение, но постепенно това се развива като индустрия, при все това престъпна-започна изложението си прокурор Ангелов. Най-често повишаване употребата на наркотични вещества (НВ) се наблюдава след войни, както и сега около войната в Украйна и други конфликтни зони. Някои от тези НВ, като алкохол и тютюн също са пристрастяващи, но са разрешени от закона.

Тези, с които аз се занимавам, не са разрешени в България, акцентира магистратът. Най-разпространени са марихуаната, хероин и някои синтетични наркотици. Всички те носят вреди за човешкото здраве: употребяващите губят имунитет, други се заразяват с различни болести от употребата на замърсени спринцовки, трети се сблъскват със закона, защото търсят начини да се сдобият със средства за закупуване на поредната доза било чрез, кражба, измама и дори убийство.

„Една доза не е престъпление и от един път не се пристрастява.“ – смятат младежи, но това не е така. Всяко разпространение, държане, склоняване към и употреба на наркотични вещества е престъпление, за които законът предвижда наказание от 1 до 6 години „Лишаване от свобода“. Вече съществуват синтетични дроги, които предизвикват зависимост от единична употреба, отбеляза прокурорът. Такава е фентанилът – най-съвременната в момента, която е разпространена в САЩ.

Друга заблуда е, че чаят за пушене не е вреден. Напротив, каза прокурор Ангелов – всяка година има смъртни случаи от такива цигари, като последният е от миналата седмица в София.

Къде и как децата стигат до наркотици? Най-често това се случва с познати, които им предлагат да опитат. Постепенно дозата се завишава, човекът се променя. Пристрастяването е болест.

Прокурорът разказа за случаи от практиката си: как употребилите лъжат, че са взели лекарство, а не дрога и как това се доказва с изследвания. Как след 3-годишно лечение в чужбина, младеж се завръща тук, започва отново да взема дрога и загива в ПТП, предизвикано от него. Ето, това е най-страшното: дори след лечение, в ремисия, достатъчна е една доза, за да бъде човекът пристрастен.

На лекцията присъстваха директорът на училището Полина Тодорова и преподаватели, а срещата протече със съдействието на Петя Богданова –  сурдопедагог и тълковник.

Темата не е случайно подбрана. Юношеството и младостта са етапи от живота, които са свързани с поемане на риск и експериментиране, което може да включва употреба на психоактивни вещества, в това число и наркотични. Срещата има за цел да запознае учениците с пагубното действие на дрогата върху човешкия организъм и предотвратяване на употребата й. Съпричастността на органите на съдебна власт в лицето на Окръжна прокуратура – Търговище показва важността на проблема и обществената му значимост.

 

С тази изява приключва Образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за тази учебна година. В продължение на повече от шест месеца (от 20 ноември до 28 май) тринадесет лектори – магистрати, съдебни служители, експерти предаваха знания на достъпен и разбираем език на младите хора. В рамките на Програмата  протекоха и Дни на отворените врати, свързани с годишнината на институцията под надслов „65 години от създаването на Окръжен съд – Търговище“. С тези образователни прояви са обхванати близо 500 ученици от 5 до 12 клас от шест училища в града.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име