Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца на възраст от 7 до 17 години ще се проведат в два поредни уикенда в Търговище. Датите са 28 и 29 октомври и 4 и 5 ноември, а мястото е стая 404 в сградата на НТС в Търговище.

За шеста поредна година профилактичната кампания се организира от кинезитерапевта Весела Кръстева с подкрепата на Медицински център „Солигена“. Три екипа от специалисти ще преглеждат едновременно с предварително записан час. Очаква се да бъдат обхванати повече от 100 деца от целия регион. Има интерес и от съседни области.

„Това е профилактична кампания, която има за цел навременна диагностика на гръбначни изкривявания при подрастващите. До сега, през годините, сме обхванали над 500 деца и установяваме, че при тях масово се наблюдават проблеми със стойката, а при 2-3 % е започнало гръбначно изкривяване. Важно е това да се установи навреме и в зависимост от проблематиката да се започне гимнастика и лечение.“, обясни Весела Кръстева.

Специалистът обърна внимание, че децата в пубертетна възраст трябва да бъдат преглеждани всяка година и препоръча направилите скрининг в предишната кампания, да повторят прегледа сега.

„Гръбначните изкривявания са коварни заболявания. Често те остават скрити от родителите, тъй като може да няма видими симптоми. Времето за намеса и рехабилитация обаче е ограничено, защото могат да се коригират само докато организмът расте.“ подчерта кинезитерапевтът и успокои, че процесите са обратими при навременна диагностика и скорошно лечение.

Желаещите да направят безплатен преглед на детето си, могат да си запишат час на телефон 0885 198957 – Весела Кръстева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име