Всяка година на 20 октомври световната здравна общност отбелязва Световния ден     за борба с остеопорозата. Тази година мотото на тематичния ден е „Движение за здрави кости.  

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още в ранна детска възраст, като се обърне внимание на здравословното хранене и двигателната активност.

Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин D за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки.

Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по – здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от остеопороза.

Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика. Лечението е ефективно и процесът на загуба на костно вещество може да бъде забавен при навременна намеса.

Прости стъпки за поддържане на физическата активност:

1.Изкачвайте стълбите вместо да ползване асансьор.

2.Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.

3.Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден –поставяйте си дневни и седмични цели.

4.Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: напр. миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име