По повод публикации в социални и национални медии на тема масово кръводаряване за пациент – родилка на “МБАЛ Търговище” АД, ръководството на “МБАЛ Търговище” АД  организира пресконференция на която присъстваха д-р Емил  Абаджиев – на­чал­ник на от­де­ле­ни­е­то по Аку­шер­с­т­во и Ги­не­ко­ло­гия и Д-р Теодора Буцева- Ръководител направление “Медицински дейности” на МБАЛ-Търговище АД.

В своето изказване д-р Абаджиев информира, че към настоящия момент не е имало  инициирана кампания за кръводаряване, тъй като няма необходимост от подобни призиви към обществеността на града и района.: „Тук въпроса не опира до това дали е имало родилка с проблем. Родилки с проблеми е имало и ще има.

Имало е моменти в които сме си позволявали да се обърнем към обществеността за да помолим за помощ, но в настоящия случая, не е имало момент от необходимостта на огромни обеми от кръв, кръвни заместители  и продукти да са ни били нужни.

В тиражирания случай се касае за жена с усложнения на бременността, изискващо спешни акушерски и впоследствие реанимационни мероприятия, реализирани в пълен обем за няколко часа.

В тоя случай кръвопреливането е доста ограничено като обем, защото успяхме да не допуснем жената да влезе в безконтролна липса на кръвосъсирване.

Двадесет и четири  часа след острия период състоянието на пациентката е стабилно и тя е без опасност за живота. Бях изненадан когато научих че в социалните мрежи е имало кампания за кръводаряване.

За мен това не е честно, защото рискуваме да се получи ефекта на „лъжливото овчарче“. Съвсем нормално е обществото да си зададе въпроса: Те толкова ли не могат да се справят, че се обръщат постоянно към нас? Имах и подхвърления от рода на: Защо го направихте, трябва ви кръв да се презаредите ли?

Тука искам да направя едно кратко описание на движението на кръвта при тези кампание. Тя изобщо не идва при нас! Кръвта от тук се транспортира до специализиран център във Варна. България е разделена на 6 такива центъра и ни е сме към центъра във Варна.

Те я обработват и съхраняват. При нас се държат минимални количества, които са за спешни състояния, а всичко останало е при поискване при нужда. Ние не сме инициирали подобна кампания, защото не е имало нужда. Страх ме е че при неразбирането на това движение на кръвта хората ще почнат да негодуват. И с право.

Честа практика е в социалните мрежи да се публикуват различни призиви. Когато медийните структури започват да ги препубликуват, тогава вече нещата стават други. Защото това официализира проблема и в случая се оказва, че ние имаме един огромен проблем  с който трудно ще се справим и за това ни трябва помощ и второ, че на нас ни трябват неща, които хората могат да ни дадат.

И в двата случая това не е вярно.

За това апелирам: Нека бъдем отговорни, когато публикуваме в социалните мрежи“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име