Навръх празника на труда в кафенето е шумно. Само вместо призивни възгласи в прослава на труда и на творци на благата, люти псувни и закани към близки и роднини от женски пол на управляващи се носят въз Бога. Даже двама каруцари, дошли за пръв път в заведението, го напуснаха зачервени от срам и неудобство. Повод за гнева на основния контингент кафепийци и празнодумци, е вестникарска дописка, според която “Бавят скока на пенсиите!”.

Псуват властта на поразия, без да им минава през акъл, че вече дават “Пет дена арест за напсуван кмет!”. Толкова отнесъл ербап мъж от Рабиша, Видинско, щото напопържал кмет. А колко ще им дадат за цял правителствен кабинет, един Господ знае.

Трябва да публикуват тарифа, че да може човек да си прави сметка. За министър – толкова, за заместник – толкова, за висш държавен служител – толкова. Той царят хубаво ги учи да гледат положително и да търсят алтернативни методи за повишаване на жизненото си равнище, ама кой го слуша.

Оня ден им пуснах в кафенето поучителен филм. “Календарни момичета” се казва. За да съберат пари за закупуване на канапе в ракова болница, единадесет баби се разхвърляли диби дюс и се снимали за календар. Направо избили рибата. Станали хит даже и в Холивуд. И какво си мислите, че тъпанарите от кафенето си извадиха някакви поуки ли? Нищо подобно, само сучат мустаци (Тези, които ги имат.) и подвикват: “Ох, на дяда! Ей тъз’ американцка уруспия да ми падне!

Ще я щурмувам като немска позиция на Драва!”. Ти му показваш как хората си решават проблеми, без да чакат помощ от цар и правителство, те седнали да възклицават по голите им задници. Добре, че след два дена, пак от вестниците ги успокоиха, че им вдигат пенсиите със седем лева. Мамата си тракат вестникарите. Само за два дни могат да напишат две коренно различни неща и то в един и същ вестник.

Ето ви още един пример, който предизвика масови попръжни срещу неизвестен автор. Четем в понеделник “Стандарт”: ”Всеки втори българин преяжда!”. Официално изследване. Посетителите в кафенето млъкнаха гузно и почнаха да се оглеждат един друг, да разберат кой първи и кой втори. Само три дена по-късно четем в същия вестник: “Всеки трети не си дояжда!”.

Това пак официално изследване на НЦИОМ. Направо потънахме в размисъл. Два дни мислим как така всеки втори преяжда и всеки трети не си дояжда. Губи ни се човек, ама не може да разберем къде. Гордиевият възел разсече Петко Маслинката, който като се запозна с казуса, отсече: “Да е… нихната мама и журналя, к’во да им чета? Как се ебават с народо ли?”. Прав е, ама кой да се сети.

Въобще, противоречиви неща четохме в пресата тази седмица. “Всеки четвърти бие жена си!”. Сефте, комендантски! Да, ама според писанието, насилието в къщи расте, а разводите намаляват. Повечето съпруги приемали, че заслужават пердах и не пискали много-много. Така го написал един пишман журналист. Със сигурност тоя човек не е женен. А бе, аланкоолу, че коя е тая жена, дето ще приеме, че си е заслужила пердах! Ти я хващаш на мястото на събитието, ‘де има една дума, и тя пак твърди, че е чиста като капка утринна роса, че ще си признае ей тъй, без нищо. Примери дал Господ.

По Първи май се начетохме на глупости. Особено трогателно звучаха репортажи от Парламента. Чак ми се сви сърцето и ме заболя душата. Те хората се скъсват от работа, пък ний какво правим? Псуваме и ги обвиняваме във всички земни грехове. Според видният, често в нетрезво състояние, депутат Алеко Кюркчиев “Трудно се живее лесен живот.

Като опитат и другите, ще разберат, че не е толкова лесен депутатския живот!”. Че как да стане тя, бе, Алеко? Нали сте се вкопчили във властта като лайно за риза? Кога ще дойде ред и ний да опитаме от трудностите на лесния депутатски живот? Виж друг депутатин, Димитър Йорданов е по-конкретен. Той направо обяснява откъде идват трудностите. “Консумирането на властта отнема време!”.

Бравос, Митко! Тъй е, батьовото! Те к’во си мислят, че е лесно да крадеш и да папаш ли? И за там време и сили трябват. То не става тъй, урбулешката, както те си я мислят!

Вчера спорът в кафенето бе на сексуална основа. Страстите разбуни статия във вестника. “Женените мъже по-добри в секса!”. Даже бай Сава и бай Милен се скараха, кой е по-добър, защото единият женен от петдесет години, а другият от петдесет и три. Добре, че на третата минута забравиха за какво спорят и се отплеснаха по спомени за колективизацията.       

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име