Извършители на 16 престъпни деяния са установени в хода на проведена на 14.05.2024 г. на територията, обслужвана от областната дирекция, специализирана операция с цел противодействие на конвенционалната престъпност, гарантиране на добър обществен ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими населени места в областта.

Разкрити са 11 кражби, установени са 3 случая на унищожаване и повреждане(чл. 216, ал. 1 от Наказателния кодекс), хулигански действия и управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. В превантивната акция освен екипи на областната дирекция и на районните управления в състава й са участвали и два екипа на  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“-МВР.

В хода й са проверени 326 МПС, 578 граждани, 12 питейни и увеселителни заведения, 14 търговски обекта, 4 автоморги и автосервизи, 8 заложни къщи и 6 пункта за изкупуване на черни и цветни метали. Образувани са 4 досъдебни и едно бързо полицейско производство. За констатираните по време на акцията нарушения компетентните органи са съставили 30 акта за установяване на административно нарушение и констативни протоколи, както и 18 протокола за предупреждение по Закона за МВР.

 

Установени по-характерни престъпни деяния:

 

  • В РУ-Попово след проведени издирвателни и процесуално-следствени действия е установен извършител на три кражби. В края на м. април и началото на м. май 62-годишен мъж от с. Струйно, област Шумен, е извършил кражби на сумата от по 500 лв. от две жилища в гр. Попово, и на сумата от 2300 лв. – от трето в същия град. Извършителят е познат на полицията с извършени от него предишни кражби, неколкократно осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

  • В РУ-Търговище са установени непълнолетен младеж и малолетно момче от с. Ралица, община Търговище, които в съучастие помежду си през месеците април и май 2024 г.са извършили няколко кражби, като в помещенията е проникнато по аналогичен начин – чрез взломяване  с твърд предмет на прозорец  или врата с PVC дограма. Двамата са извършили кражба на сумата от 300 лв. от павилион за закуски в търговищко училище;  на сумата от 10 лв. и мобилен телефон от детска градина в гр. Търговище;  на сумата от 320 лв. и два таблета от основно училище в същия град; на преносим компютър от жилище в с. Ралица. Част от горепосочените вещи и парични суми вече са върнати на собствениците им.

За непълнолетния младеж е установено още, че на 11.05.2024 г. е проникнал през незаключена врата в друго жилище в същото село, откъдето е извършил кражба на велосипед и на мобилен телефон. В хода на разследването е установено също, че той е увредил две врати от PVC дограма в друга къща в с. Ралица, и е проникнал противозаконно в още една къща в селото.

Младежът е задържан в РУ-Търговище за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Същият е известен на полицията с извършени от него предишни кражби.

 

  • В хода на превантивната акция е установен извършител на увреждане с остър предмет на 4 автомобилни гуми на лек автомобил „БМВ Х 5“ с търговищка регистрация – 52-годишен мъж от гр. Търговище. Същият е познат на полицията с предишни негови противоправни деяния, осъждан. Установен е и извършител на увреждане с твърд предмет на 4 прозореца с двоен стъклопакет на жилище в кв. „Запад“ на гр. Търговище,  – 34-годишен мъж от гр. Търговище, също е известен на полицията(с държане на наркотични вещества).

 

  • По време на специализираната операция в РУ-Омуртаг е установен 35-годишен мъж от с. Божурка, община Омуртаг, който с твърд предмет е увредил двоен стъклопакет на прозорец на обществена сграда в гр. Омуртаг. По описа на управлението е образувано досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс – за извършени от 33-годишен мъж от с. Плъстина, община Омуртаг, непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Същият е отправил обиди и закани спрямо 51-годишен свой съселянин, и му е нанесъл удари. След проведени издирвателни действия служители на управлението са установили извършител на кражба на мобилен телефон от помещение в сградата на община Омуртаг – 22-годишна жена от село в общината.

 

  • В РУ-Попово е започнато бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 2 от Наказателния кодекс – за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. На 14.05.2024 г. в 11,25 ч на кръстовището на улиците „Хан Аспарух“ и „Гагарин“ в с. Крепча, община Опака, е извършена полицейска проверка на мотопед „Пиаджо РХ25“, управляван от 52-годишен неправоспособен водач от с. Гърчиново, община Опака. В хода на проверката е установено, че моторното превозно средство е без свидетелство за регистрация и без регистрационна табела.

 

В РУ-Търговище разследват кражба от аптека в гр. Търговище на оставено без надзор портмоне, съдържащо сумата от около 1000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.

 

     Служители на РСПБЗН-Търговище с два противопожарни автомобила са реагирали на получен на 14.05.2024 г. в 21,31 ч сигнал за възникнал пожар в апартамент на ул. „Паисий“ в гр. Търговище. В резултат са унищожени кухненска техника, мебел, домакинско имущество, опушени са около 10 кв м стени. Живущите в жилището са прегледани в Центъра за спешна медицинска помощ, където е установено, че не се нуждаят от хоспитализиране. Пожарът е възникнал в кухненски уред – фритюрник.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име