Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Началото на тази инициатива е поставено през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания, а у нас той се отбелязва от 2011 г. Целта е да се окаже подкрепа на хората с наднормено тегло и затлъстяване, като им се помогне по здравословен начин да редуцират теглото си в разумни граници. Това е от огромно значение за повишаване качеството им на живот, тъй като наднорменото тегло повишава риска от сърдечно – съдови заболявания, които в цял свят са една от водещите причини за смъртност сред населението. Днес затлъстяването се определя като „Епидемията на XXI век“.

Затлъстяването е рисков фактор за появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания и др.

Затлъстяването се нарежда на второ място след тютюнопушенето като рисков фактор за преждевременна смърт.

Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.

За съжаление, проучвания в световен мащаб показват, че броят на хората , страдащи от затлъстяване непрекъснато нараства. Още по – тревожна е тенденцията за покачване процента на децата с наднормено тегло.

България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците.

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Медицината отдавна е доказала, че наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици. Установено е, че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

През 2023 г. на годишен профилактичен преглед в област Търговище са преминали 2658 деца, посещаващи детски заведения. Регистрирани са 161 деца с отклонения в здравословното състояние или 6.06 % от прегледаните.

През 2023 г. затлъстяването като проблем при децата отново е на първо място. С диагноза „затлъстяване” са 50 деца – 1.88 % от прегледаните при 2.1 % за 2022 г. и 1.55 % за 2021 г.

В област Търговище през 2023 г. общият брой на учениците, преминали  годишен профилактичен преглед е 8636. От тях 1512 са с регистрирани заболявания, от които 854 са със затлъстяване, или 9.89 % от всички прегледани ученици  (8.80 % през 2022 г., 8.39 % през 2021 г.,). За поредна година като медицински проблем сред учащите то е на първо място.

По общини затлъстяването сред учениците е както следва:

  • Община Търговище – 11.14 % при 10.96 % за 2022 г. и 11.15 % за 2021 г.;
  • Община Попово – 7.3 % при 6.45 % за 2022 г. и 8.29 % за 2021 г.;
  • Община Омуртаг – 8.11 % при 5.88 % за 2022 г. и 2 % за 2021 г.;
  • Община Антоново – 5.88 % при 6.25 % за 2022 г. и 5.24 % за 2021 г.;
  • Община Опака 18.28 %.

Доказано е, че при около 90 % от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори, по – специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност, поради което то е предотвратимо.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши) и ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.

От 1997 г. се извършва мониторинг на хранителния статус на населението, следят се показателите за наднормено тегло при децата. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебни заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето и обучения за принципите на здравословното и балансирано хранене.

Борбата със затлъстяването изисква формиране на здравословни навици и промяна в начина на живот!

Съветите:

  • Намалете обема на порциите, за да съответства той на вашия енергоразход;
  • Приемайте по 1,5 – 2 литра вода дневно, като избягвате консумацията на безалкохолни напитки с високо съдържание на захар;
  • Ограничете солта, консумацията на мазнини и алкохол, както и сладкарските и тестени изделия;
  • Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба и птиче месо.
  • Повишете енергоразхода си, като се движите ежедневно, избягвайте използването на асансьор и автомобил, доколкото е възможно, и упражнявайте леки физически упражнения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име