По време на обедната си почивка през вчерашния ден – 12.12.2023 г., инспекторът от сектор „Научно-техническа лаборатория“ в областната дирекция на МВР в Търговище Георги Гюрушев, както обичайно, отскочил до дома си. Докато обядвал с 14-годишната си дъщеря, чул някакво тропане и говор на висок глас във входа на блока. В началото си помислил, че може да са подранили коледарчета.

Излязъл веднага и видял своя съседка от горния етаж с бебе на ръце, която тичала от врата на врата по етажите с молба за помощ, тъй като бебето й спряло да диша. Изпадналата в паника жена плачела и повтаряла“ Не диша, не диша. Отива си!“

Инспектор Гюрушев веднага попитал дали бебето не е глътнало някакъв предмет и за да отстрани тази вероятност, го навел с главата надолу. Момченцето изглеждало безжизнено, устните и ръчичките му били започнали да посиняват.

Първата мисъл на Гюрушев била да се обади на спешния телефон, но преценил, че трябва да се действа на секундата. Положил детето върху разпънато одеало  на стълбището и веднага  започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане. След като редувал тия действия няколко пъти, бебето започнало леко да си поема въздух.

Тогава го увил в одеалото, взел със себе си майката и, без да се бави, с личния си автомобил ги oткарал до Спешния център, където лекарите поели нещата в свои ръце и поставили на бебето маска с концентриран кислород…Вероятно в дома си момченцето е било получило гърч.

Понастоящем  малкият Емир, който е на година и 10 месеца, е все още в болницата заедно с майка си, но само за наблюдение. Опасността за живота му е преминала. А инспектор Гюрушев от Спешния център се върнал вкъщи, за да успокои 14-годишната си дъщеря, която станала свидетел на случката и била твърде изплашена…

Иначе познавал семейството, на което помогнал, едва от два месеца – тогава те се върнали от чужбина и наели квартира във входа, в който той живее. В момента на инцидента бащата на бебето не е бил у дома си.

Майката на  спасеното момченце Венета Ангелова каза през сълзи: „Ако не беше Георги, сега малкият ми син нямаше да е жив. Нямам думи да изразя огромната си благодарност към този прекрасен човек! Не знам дали друг би постъпил като него, малко са такива хора….Да е жив и здрав и все така човечен!“

Полицейският служител е лаконичен в коментара си: „Не, не се чувствам герой, но съм истински щастлив, че успях да помогна на едно дете“.

Инспектор Гюрушев работи в системата на МВР от 18 години. Работил е в патрулно-постовата служба, в „Криминална полиция“, а вече пета година е експерт в научно-техническата лаборатория на областната дирекция. Многократно награждаван за постигнати професионални резултати. Баща на две дъщери.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име