Община Търговище подаде проектни предложения за саниране на 67 блока по програмата за енергийно обновяване на жилищни сгради. Това обяви пред представители на медиите днес кметът д-р Дарин Димитров.

„Проектите на сдруженията са на обща стойност от над 97 млн. лв. Най-ниската количествено-стойностна сметка (КСС) е за 233 хил. лв., а най-високата –  за близо 3,3 млн. лв.“, каза д-р Димитров.

3 от блоковете са с КСС от над 3 млн. лв. 16 блока са за над 2 млн. лв., 22 блока – за над 1 млн. лв., а 26 блока – до 1 млн. лв.

„За Община Търговище за саниране са определени 30 млн. лв. В случай, че има общини, които не са успели да оползотворят всички средства, определени за тях, се надяваме тези пари да бъдат пренасочени към общини като нашата, в които хората са били по-активни“, заяви кметът.

Градоначалникът разясни, че оценяването и класирането на проектите ще се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това ще става по различни критерии, сред които са общата площ на сградата и нивото на ангажираност на членовете на етажната собственост.

Повече точки ще имат блоковете, които постигат по-голяма енергийна ефективност, след прилагането на мерките. Бонус ще носи и това дали проектите са в синхрон с Наредбата за облика на градската среда. Община Търговище вече прие такава наредба и всички местни сдружения ще получат допълнително точки по този критерий.

Д-р Димитров заяви, че в масовия случай документите за кандидатстване са подавани в Общината с голям брой пропуски. При почти всички кандидати е било необходимо отстраняването на неясноти и грешки.

Един блок не е входиран в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България. Причината е, че собствениците от това сдружение не са успели да се споразумеят помежду си и съответно да участват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име