По традиция международния ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, който през 2023 година е на 16 ноември. Тази година мотото на тематичния ден е: „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене започва от 1971 година, в град Рандолф (САЩ), където американецът Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средства, с които основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. По настоящем този ден се отбелязва в много държави по света

В България, 34,5 % от населението на възраст над 20 години са ежедневни пушачи (по данни от проведеното през 2020 година Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА). По данни получени през 2020 година остава проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален.

Резултатите от изследването показват, че 26.3 % от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата 26.8 % над момчетата 25.6 %. Почти всяко пето дете е настоящ пушач. Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по разпространено сред 15-19 годишните, отколкото сред тези на 10-14 години. Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене  Министерството на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ организират инициативата: Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“.

            В отбелязването на Международния ден без тютюнопушене РЗИ-Търговище ще се включи като:

  • Проведе измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в училища от област Търговище;
  • Направи функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“ на ученици от гр. Търговище;
  • Проведе обучения сред ученици от 1 до 11 клас от община Търговище;
  • По време на обученията, ще бъде направена демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери;

 Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име