Отделение по Инвазивна кардиология е разкрито и работи към Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Търговище  съобщи на пресконференция изпълнителният директор на болницата д-р Иван Светулков. На пресконференцията присъстваха областният управител Гергана Цонева и кметът на Търговище Дарин Димитров. 

Отдавна замислено и с доставена техника отделението започва да работи с вяколко години закъснение заради COVID-19, който ангажира почти целия финансов и кадрови ресурс на болницата. Отделно за преустройсто и изграждане на новото отделение са били необходими 250 хил. лв собствени средства. На щат към МБАЛ – Търговище са назначени двама лекари-специалисти – д-р Цеца Велкова и д-р Ина Гашарова, като на договорен принцип ще работят и други медици от различни водещи клиники в страната. Обучен е и среден медицински персонал. Вече са извършени първите три операции.

„ Бях много зле и съм благодарен на личния лекар и на лекарите в Болницата. Мислех че си отивам но сега съм много по-добре и ще ме изписват.“ Сподели Анатоли, първия пациент опериран в  отделението. „За жителите на област Търговище това е голяма придобивка. Ние сме изхождали от становището, че независимо, че сме малка област, най-близките такива клиники са на не по-малко от час път. А този час е „златният час“, и ако бъде пропуснат – усложненията са много по-тежки, дори фаталният край понякога е неизбежен“, каза д-р Светулков, обяснявайки защо здравното заведение е реализирало начинанието.

„Съвременната медицина изисква скъпа апаратура. Радвам се, че успяхме да реализираме идеята в полза на пациентите, защото зад сухата статистика и перипетиите стои спасен човешки живот. Разчитаме на помощта на държавата и на общините, за да може да развиваме високо технологична медицина“, каза д-р Явор Александров – представител на Борда на директорите на МБАЛ – Търговище.

Емил Стоянов

С въвеждането на апаратурата приходите на МБАЛ- Търговище  ще се увеличат с 150 хил. лв. месечно. Поне това показва статистиката  при други здравни заведения, които подържат такива отделения. „ Парите по Здравна каса са осигурени и смятаме, че няма да има някакми затруднения да можем да покриваме разходите  при подобен род операции+ заяви началникът на Районната здравноосигурителна каса – Търговище Емил Стоянов.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име