На 1 ноември Община Търговище и Общински съвет – Търговище отличиха учениците, получили стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби.
На тържествена церемония в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи (ЦМДИ) бяха връчени грамотите на всички 73 деца, които получават финансов стимул. Техните постижения са в областите „Образование, наука и техника“, „Спорт“ и „Изкуство и култура“.
Избраният за трети мандат за кмет на Търговище д-р Дарин Димитров поздрави отличените и им пожела да съхранят будния и търсещ дух, който носят в себе си.
„Нека съумеете да развиете талантите си по най-правилния начин, така че и Вие да бъдете удовлетворени, и да продължавате да носите гордост на Търговище“, каза д-р Димитров.
Д-р Димитров връчи грамотата на Онур Хикмет, носител на най-високото отличие „Търговищко дарование“. Онур е ученик в 5 „г“ клас в І СУ “Св. Седмочисленици“. Той получава финансов в стимул в размер на три минимални работни заплати. Състезател е на Клуба по спортна гимнастика „Торнадо“. През последната година е завоювал десетки отличия в държавни и международни турнири.
Годишни стипендии в размер две минимални заплати получават трима ученици. Кирил Киров, ученик в 7 „г“ клас в І ОУ „Христо Ботев“, получава годишна стипендия за постижения в област „Образование, наука и техника”. Той е с награди от състезания, конкурси и олимпиади по литература и история. Калина Стайкова, ученичка в 9 „б“ клас в І СУ “Свети Седмочисленици е отличена в област „Изкуство и култура”.
Калина е сред водещите солистки на балетната формация към ЦМДИ и е с отличия от балетни фестивали и конкурси. В област „Спорт“ годишна стипендия е присъдена на Толга Абдурахманов, ученик в 8 „в“ клас в І СУ “Свети Седмочисленици“. Толга е част от националната гарнитура на националния отбор по гимнастика и е призьор от редица турнири в страна и в чужбина.
25 000 лв. са заложени в общинския бюджет за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2023 г.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име