Младшите посланици на Европейския парламент в Първо СУ „Свети Седмочисленици” посетиха заводите за стъкло на „Тракия глас България“ ЕАД. Целта на посещението им в производствения комплекс край Търговище беше да проучат влиянието му върху екологичната обстановка в града и околните села. Дейността е част от дългосрочната кампания на младшите посланици „РеАкция“, както и в синхрон с последните директиви на ЕС за намаляване на вредните емисии от промишлеността.

По време на срещата си с еколози и директори от трите завода младежите научиха повече за установените добри практики в области, вариращи от потреблението на енергия до въглеродните емисии, мобилността, водата и отпадъците. И не на последно място се запознаха със съвременните технологии в производството на стъкло.

Специалистите от „Шишеджам” подробно разясниха какви стъпки предприемат за опазването на природата. В посещението, което продължи повече от четири часа, младите хора видяха отблизо, че компанията прилага европейското законодателство, както и средствата, които използват от стъкларския гигант за намаляването на въглеродния отпечатък.

В момента експертите в компанията разработват проекти, които са в синхрон със „Зелената сделка”. Освен това са залесили 200 декара с над 10 хиляди дръвчета и храсти. Интересно решение имат в завода за плоско стъкло „Тракия глас“, където са разработили проект за използване на топлината от пещите. Изградено е съоръжение за производство на електроенергия, която покрива на 45% нуждите на производството. По този начин индиректно намаляват въглеродните емисии.

Обмислят вариант и да инвестират в соларна система за електричество, което допълнително да намали разходите за енергия.

Имат специално разработена система за контрол на отпадъците и отпадните води. Много строго се контролира и фреонът, като опасен газ, който се използва в производството. Разработили са строг протокол при работата с него.

„Убедихме се, че това голямо предприятие осъзнава своята отговорност за опазване на околната среда и инвестира много средства в технологии за заличаване на въглеродния отпечатък“ – сподели впечатленията си един от групата посланици Асен Чакъров.

Младшите посланици приемат с голяма отговорност задачите си, свързани с опазването на околната среда. Затова и кампанията им „РеАкция” ще продължи с още подобни изяви, за да търсят информация и да се развиват в стремежа си да бъдат отговорни млади хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име