За три дни 73 жени преминаха през безплатен мамографски прегледи за рак на гърдата в Търговище. Традиционната кампания, организирана от Медицински център „Солигена“  в дните около 8 март, имаше за цел да обърне внимание на профилактичните прегледи при дамите. Най-младата пациентка е била на 35 години, най-възрастната – на 70, съобщиха от здравното заведение.

„Само в един от случаите имахме диагностицирано изменение на млечните жлези и тази пациентка беше насочена към специалист. Тя е на възраст до 40 години и е възможно да става дума за фамилна обремененост. За тази група жени, при които има повишен риск, е препоръчително да се подлагат на скринингова мамография всяка година. Прегледите на млечните жлези с ехограф и мамограф са включени в профилактичните пакети за образна диагностика, така че могат да бъдат направени безплатно и с направление от личния лекар.“ обясни рентгенологът д-р Никола Хаджипетков от медицински център „Солигена“.

От центъра допълниха, че са удвоили предварително планираните часове за безплатни прегледи, заради големия брой желаещи. Въпреки това записванията са били изчерпани буквално за няколко часа. Здравното заведение обмисля да повтори кампанията, като предложи ехографски прегледи с най-новата и модерна апаратура, с която работи от няколко месеца.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име